Mutu, a fi sau a nu fi!

ianuarie 14, 2010 in Națională

Selectionerul Razvan Lucescu pare de neclintit in cazul Mutu. De cealalta parte, starul Fiorentinei, ca al echipei nationale nu mai e demult, cauta sa se agate de orice pentru a reveni in atentia echipei nationale. Un razboi al nervilor din care de pierdut are doar fotbalul. Pe de alta parte, trebuia sa vina aceasta lectie pentru ca „vedetele de lux”, gen Adrian Mutu, sa nu mai ia la misto nationala. In toate insa este nevoie de masura.

Surprinzator este ca Adrian Mutu incearca sa ia legatura cu selectionerul pentru a primi explicatii in legatura cu indepartarea lui de la echipa nationala. Adica nici usturoi n-a mancat nici gura nu-i miroase. In loc sa caute o altfel de abordare, sa zicem o conferinta de presa in care sa-si faca spovedania, Mutu a ales varianta unui razboi al declaratiilor la distanta, pe care are toate sansele sa-l piarda cu brio.
Mai grav mi se pare ca taberele beligerante isi sporesc fortele cu nume noi si importante. Fostul impresar Giovanni Becali a iesit la rampa cu o declaratie incendiara la adresa selectionerului, care viza viata privata a acestuia. Razvan Lucescu a reactionat rapid si „bomba” a fost dezamorsata. Pentru moment. Conflictul poate reizbucni oricand si oriunde pe tema Mutu, Victor Becali si Mircea Lucescu gravitand si ei – deocamdata cu discretie – in jurul subiectului.
Analiza unei astfel de stari conflictuale trebuie sa plece de la realitate: Lucescu jr. – antrenorul nationalei. Incidentele de la Belgrad, cu Serbia, si nu numai, care l-au avut ca erou principal pe Mutu au sifonat serios autoritatea selectionerului. Ca sa o recastige in fata celorlalti jucatori era musai ca Razvan Lucescu sa taie in carne vie. Nu a facut-o din razbunare ci ca putere a exemplului. Decarul nationalei, mai exact fostul decar, a etalat un comportament de maidan la ultimele aparitii in anturajul echipei nationale si trebuia pedepsit.
Acum, vreau sa insist asupra unei teme despre care am mai scris. Avem in fata o disputa la distanta pe tema revenirii lui Mutu la nationala, care a impartit lumea fotbalului romanesc, ca si in politica, in doua tabere: pro si contra. In viata toti gresim si e bine ca fiecare sa mai primeasca o sansa de reabilitare. Axioma aceasta este valabila si pentru Adrian Mutu. Cred ca suspendarea primita l-a adus cu picioarele pe pamant. Important este ca selectionerul Razvan Lucescu sa ii comunice, clar, ceea ce asteapta de la el. Daca Mutu va pricepe ceva atunci ii va fi bine, daca nu, ura si la gara!