Ando, tot in alb-rosu

ianuarie 17, 2010 in Internaţional

N-a fost Dinamo dar e TSKA Sofia. Pe cat de rapida, pe atat de surprinzatoare, a fost decizia lui Ioan Andone. Dupa ce a vazut ca actionarii lui Dinamo tot tergiverseaza o discutie frontala pe tema preluarii echipei, Andone n-a mai stat pe ganduri si a acceptat oferta bulgarilor. Pentru un an si jumatate Ando va pregati „echipa Armatei”.

Ioan Andone a facut ce-a facut si tot in alb-rosu se imbraca. Pe deasupra si cu un salariu frumusel, ceva in jurul a 300.000 de euro pe an. Nu e mult, dar nici putin. Pentru Andone este cum nu se poate mai bine. Pe de o parte scapa de scandalurile din fotbalul românesc, pe de alta parte ramane in centrul atentiei, urmand sa lucreze la Sofia, pentru un club de traditie din fotbalul bulgar, care si-a propus cucerirea titlului si prezenta in grupele Ligii Campionilor.
Initial, in carti s-a aflat si Gica Hagi. Cum „Regele” cere timp pana la luarea unei decizii, cei de la TSKA s-au reorientat din mers. La recomandarea lui Giovanni Becali, numirea lui Ando pe banca tehnica a lui TSKA n-a fost decat o chestiune ce tine mai mult de… imagine.
Un alt avantaj pentru Andone este ca la TSKA Sofia nu se va simti intre straini. Acolo se afla jucatorii Florentin Petre si Daniel Pancu, pe care ii cunoaste foarte bine iar, in plus, va avea un secund tot român. Pe deasupra, Ioan Andone va avea pe mana o echipa cu foame de rezultate, un succes cu TSKA avand o cu totul alta anvergura decat un eventual titlu castigat cu Dinamo.
Dupa Dan Petrescu, un alt antrenor roman de notorietate spune „pas” Ligii 1. O tema care ar trebui sa ii puna pe ganduri pe cei care baga bani sau care conduc destinele fotbalului de pe la noi. Dincolo de bani, care conteaza, sunt sigur ca motive serioase, ce tin de relatia cu actionarii si de sistemul in sine i-au determinat pe cei doi tehnicieni sa isi externalizeze serviciile dincolo de granitele României.
Dupa jucatori, incet, incet incepem sa ramanem si fara antrenori. Declinul fotbalului romanesc se accentueaza si exodul antrenorilor de valoare il poate amplifica si mai tare. O tema care este de actualitate. Pe de alta parte, intr-un fotbal pus la pamant de criza economica, de arbitrajele proaste, de transferuri ratate, de jocuri slabe si manevre de culise e greu ca oameni precum Dan Petrescu sau Ioan Andone sa accepte sa lucreze intr-un astfel de climat. Mai bine pleaca afara!