Borcea, un dinamovist pur sange!

ianuarie 17, 2010 in Special

Nu mi se pare deloc normal sa intri cu ghetele in viata privata a unei persoane. Valabil si in fotbal, valabil pentru patroni, valabil pentru fani, valabil pentru toata lumea. Protestele suporterilor dinamovisti de ziua lui Cristi Borcea, cu torte aruncate in hotel si bannere cu mesaje de protest, au depasit limita bunului simt. Ciudata reactie, Borcea fiind un dinamovist suta la suta, gata sa dea totul pentru gloria lui Dinamo.

In 1986, Cristi Borcea juca la juniorii Victoriei iar actualul antrenor al lui Dinamo, Cornel Talnar, la echipa mare. Atunci, Talnar era unul dintre idolii lui Borcea. Anii au trecut. Daca nu gresesc, Cristi Borcea a intrat in staff-ul administrativ acum vreo 15 ani, in iarna lui 1995. Dinamo se afla intr-o situatie financiara dramatica si avea nevoie de cineva care sa stie ce e ala marketing, care sa stie sa aduca bani. O oportunitate care si-a gasit repede omul potrivit.
La inceput, cam o luna si ceva, a fost mana dreapta a lui Cornel Dinu. Colaborarea cu „Mister” a picat la tanc. Un fel de „brevet de dinamovist”. Astfel, Cristi Borcea a ramas in curtea lui Dinamo. Un an ca director de marketing, dupa care ascensiunea lui s-a datorat celor alaturi de care a facut din Dinamo o afacere de familie. Cu success, as spune, pentru ca numarul de trofee castigate de „caini” eclipseaza partile mai putin bune ale mandatului sau.
Astazi, 17 ianuarie, oficialul dinamovist isi aniverseaza 40 de ani de viata. O cifra frumoasa. Pentru Cristi Borcea, dar si pentru familia sa. Borcea a adus multe momente de bucurie in sufletele fanilor dinamovisti, fiind iubit mai ales datorita atitudinii radicale, inversiunate, chiar ostile fata de marea rivala din Ghencea, Steaua. Singura suferinta ramane insa necalificarea in grupele Ligii Campionilor, desi oportunitati au fost destule. Un obiectiv de performanta devenit intre timp o obsesie care conduce, uneori, la decizii pripite. Cu toate astea, UEFA Champions League a ramas pentru Borcea nu numai un deziderat dar si o motivatie pentru noi tentative de performanta.
Uitandu-ne in urma si analizand corect munca lui Cristi Borcea, dar mai ales devotamentul lui fata de club, nu inteleg reactia unor suporteri dinamovisti, care au tinut mortis sa-i strice aniversarea de la Poiana Brasov. „Aniversare fara valoare, invitati fara onoare, in timp ce clubul nostru moare”, era unul dintre mesaje. Un alt banner continea trivialitati insuportabile. Sincer, nu cred ca s-a ales corect omul si nici momentul.
Iubirea pentru un club nu trebuie sa se transforme in ura, intoleranta sau lipsa de bun-simt. Sunt multe de rezolvat la Dinamo, incepand cu structura actionariatului si terminand cu politica de transferuri. De-a lungul vremii, protestele fanilor dinamovisti au vizat teme serioase pentru analiza si dezbatere insa acestea si-au pierdut din valoare atunci cand s-a apelat la gesturi impulsive cum ar fi tortele sau bannerele de ziua lui Cristi Borcea. Culmea, un dinamovist pur-sange!
Toate astea in loc de un simplu si discret „La multi ani!”.