Antrenori de… decor

ianuarie 4, 2010 in Liga 1

Ca si in sezoanele precedente, antrenorii straini nu au avut viata lunga in Romania. „Campionii” din 2009 sunt Massino Pedrazzini – trei saptamani la Steaua, un alt italian, Cristiano Bergodi, si cehul Alex Jindra care au rezistat cate trei luni la Steaua, respectiv CFR Cluj, in timp ce Dario Bonetti (Italia) a bifat trei luni si jumatate la Dinamo.


La finalul turului de campionat doar doi tehnicieni straini mai semnau statele de plata: Andrea Mandorlini (CFR Cluj) si Nicolo Napoli (Astra Ploiesti). Un semn bun pentru antrenorii autohtoni, care au de lucru, si unul rau pentru managerii cluburilor din primul esalon, care dau buzna la oferta din afara atunci cand au nevoie de antrenori. Fara a cantari bine valoarea acestora, performantele si posibilitatile de adaptare la realitatile fotbalului romanesc.
O astfel de abordare superficiala explica timpul scurt petrecut de tehnicienii straini in Liga 1. Pana acum, doar doi antrenori se pot lăuda ca au stat mai mult de un an pe banca unei echipe: Nicolo Napoli la Craiova, un an si sase luni, si Dusan Uhrin la Timisoara, un an si patru luni. In rest, Dumnezeu cu mila!
Media de rezistenta a tehnicienilor de import sositi in Liga 1 se invarte undeva in jurul a cinci luni. Lider este portughezul Tony Conceicao, cu putin peste o jumatate de an la CFR Cluj. In afara celor mentionati in dreptul anului 2009 lista ofera date interesante: Jose Peseiro (Rapid) – 4 luni, Maurizio Trombetta (CFR Cluj) – 2,5 luni, Dusan Uhrin (FC Timisoara) – 18 luni, Walter Zenga (Steaua) – 9 luni.
Stim ca Ronny Levy (Israel) este noul antrenor al Unirii Urziceni, iar olandezul Mark Woote ar putea fi noul tehnician al oltenilor in returul campionatului. Intrebarea este: tot de… decor?