Miriuță, ce „garantezi”?

octombrie 30, 2017 in Liga 1

Antrenorul Vasile Miriuță aruncă gaz peste focul mocnit din sistemul play-off. Cine se va arde?

Replică extrem de dură lansată de antrenorul Vasile Miriuță la adresa liderului Ligii 1: „Vă garantez eu că Steaua nu va câştiga nici acest campionat. Să vedem cât de uşor le va fi în play-off să ia titlul cu noi, cu CFR, cu Craiova”. Poate FCSB că despre acest club este vorba. Dincolo de războiul ironiilor care există între Dinamo și FCSB, vorbele lui Miriuță țin mai degrabă de Comisia de Disciplină decât de analiza jurnalistică. Fără să fie doctor în vorbe, oricine poate realiza că aluzia se referă la o posibilă „coaliție” a celor trei contra actualului lider. Ca să moară capra vecinului. Tipic românesc. Problema arată însă, încă odată, vulnerabilitatea sistemului de play-off care, la un moment dat, permite astfel de „bisericuțe” în funcție de simpatii sau interese fel de fel. Liga Profesionistă ar trebui să reacționeze imediat astfel încât munca jucătorilor să fie respectată. Concret, în play-off să se intre cu toate punctele. Nu înjumătățite, nu ciuntite, nu nimic!

Foarte grave vorbele rostite de antrenorul Vasile Miriuță: „Vă garantez eu că Steaua nu va câştiga nici acest campionat. Să vedem cât de uşor le va fi în play-off să ia titlul cu noi, cu CFR, cu Craiova” (http://www.digisport.ro/Sport/FOTBAL/Competitii/Liga+1/Miriuta+isi+ameninta+rivala+Va+garantez+ca+Steaua+nu+va+castiga+ ). Ele ascund lucruri despre care s-a mai vorbit în anii trecuți și scot în evidență vulnerabilitatea sistemului de play-off care riscă să se transforme într-o „cooperativă capitalistă”. În sezoanele precedente, echipele ieșite din cursa pentru titlu au jucat după cum le-a dictat… interesul. Cu unii, zmei, cu alții, mielușei! 🙂
Înjumătățirea punctelor dă șanse mai mari celor care au muncit mai puțin în sezonul regular. Ciudat. 🙁 Un fel de „naționalizare” a punctelor păguboasă și dăunătoare ideii de performanță. Dacă se vrea play-off cu orice preț atunci să se intre acolo cu toate punctele. Să vezi atunci luptă și meciuri încinse la ambii poli ai clasamentului.
Nu trebuie să fii doctor în fotbal ca să realizezi interesele unora sau altora în play-off. Doar citind numele echipelor îți dai seama repede pe cine nu vor campioană sau pe cine se pot baza în caz de nevoie. Repet, actualul sistem este vulnerabil prin simplul fapt că reduce la jumătate munca dintr-un sezon întreg.
În lumea bună a fotbalului, campionat înseamnă tur-retur și punct. La noi s-a dorit dinamizarea competiției dar în realitate s-a stimulat fel și fel de „combinații”. Că așa s-a ajuns să se bage juniorii în teren la meciuri în care titlul era pe masă. 🙁 Hagi avea dreptate când susținea campionatul cu 18 echipe. Liga Profesionistă ar trebui să intervină urgent după vorbele aruncate de Miriuță și să schimbe regula jocului. Măcar din sezonul viitor dacă acum este prea târziu!

P.S. Un prieten mi-a spus că ar fi bine și cu varianta ca în play-off să se intre doar cu punctele din meciurile directe ale celor șase. În handbal se poate, în fotbal, de ce nu?