Camelia Anca Baciu: „O cură de frunze de păpădie, consumate proaspăt, în salate, detoxifiază puternic ficatul şi elimină chiar și celulele canceroase”

octombrie 30, 2017 in Natură și sănătate

De profesie psiholog-psihoterapeut, doamna Camelia Anca Baciu a avut amabilitatea să ne ofere un interviu, în exclusivitate, despre relația dintre natură și sănătate, despre ce ar trebui să facem atunci când nu ne simțim bine dar și cum putem preveni neplăcerile fel de fel. În prezent psiholog-consultant la „Hofigal”, cel mai mare producător autohton de suplimente alimentare și cosmetice pe bază de plante, Camelia Anca Baciu ne vorbește despre aspirina naturală, alergii, păpădie și miracolele ei, depresie, recuperare balneară și alte recomandări pentru sănătatea de zi cu zi. „Iubiți-vă corpul, mintea și sufletul! Ascultați-le vocea, șoapta!”, este mesajul doamnei Baciu.

„«Salicilol natural» înlocuieşte acidul acetil salicilic de sinteză cu un produs nou, fără toxicitate”

Suporter de Serviciu: Vine vremea rece. În loc de aspirină există alternative naturiste?
Camelia Anca Baciu: Salciei îi datorăm cel mai folosit medicament din lume, adică aspirina, care a fost pentru prima oară extrasă din scoarţa sa de către un chimist german, acum mai bine de un secol.
Spre deosebire de aspirina sintetică, salcia ne dă un produs care nu are nici un fel de efecte adverse, cum ar fi fragilitatea vaselor de sânge – care duce la hemoragii interne, scăderea puterii de apărare a organismului la acţiunea virusurilor, bacteriilor etc. Extractul din coajă de salcie (salicilolul) este un remediu foarte echilibrat, care poate fi folosit pe perioade lungi de timp.
Extractul de salcie e folosit intern şi extern fără reacţii secundare. Este un antireumatic si analgezic bun, antitrombotic, sedativ nervos, astringent puternic, hemostatic, coagulant si antidiareic.
Intern, se foloseste în: reumatism, gută, artrită, poliartrită reumatoidă, gripă, guturai, amigdalită, febră, febră intermitentă, insomnie, dureri de cap, dureri în general, dismenoree, sindrom premenstrual, hiperexcitabilitate nervoasă, apetit sexual exagerat, stări de nelinişte şi agitaţie, ischemie cardiacă, tromboflebită, tromboză (adjuvant).
Extern, are efecte în: stomatite, afte, spondilită, reumatism, hemoroizi, etc.
După o îndelungată aprofundare, echipa de cercetare Hofigal a reuşit realizarea unui produs numit „Salicilol natural”, care înlocuieşte acidul acetil salicilic de sinteză cu un produs nou, fără toxicitate.

Salicilolul natural – comprimate (600 mg) este recomandat ca un remediu natural uşor asimilabil şi benefic pentru calmarea durerilor musculare şi articulare, a durerilor de cap, în contracturi musculare, pentru ameliorarea puseelor reumatice, a proceselor inflamatorii cronice, stări febrile, răceală, stări gripale; pentru dezinfectarea căilor respiratorii, fluidifierea secreţiilor bronşice şi calmarea tusei.
Cimbrul, având proprietăți antiseptice și antioxidante, acționează cu succes asupra bolilor aparatului respirator: tuse uscată, bronșită, astm, laringită.
Ceaiul de cimbru elimină crampele și ajută la refacerea digestiei după episoade de indigestie sau diaree.
Uleiul de cimbru este un puternic antibiotic, având aceeași eficiență ca antibioticele sintetice, dar cu avantajul că el nu are efecte secundare nedorite. Poate fi folosit în caz de: amigdalită, infecții urinare, febră, gripă, infecții dentare, sinuzită.
Folosit extern, acest ulei are efect antifungic și poate fi folosit inclusiv în zona genitală, de exemplu, în cazul candidozei. Pentru afecțiuni ale urechii, se pun una-două picături de ulei de cimbru în 10 ml ulei de măsline presat la rece, se încălzește ușor după care se pun câteva picături în ureche. Nu se administrează femeilor în timpul sarcinii și al menstruației.

„Hofigal a conceput și fabricat o serie de produse apifitoterapeutice și gemoterapeutice de un real folos în tratarea acestor cazuri diverse de alergii, în paralel cu tratamentul alopat”

Suporter de Serviciu: Cum ne poate ajuta natura în cazul alergiilor ?
Camelia Anca Baciu: Incidența reacțiilor alergice (alimentare, rinite alergice, astm bronșic alergic, urticarie) este în prezent în continuă creștere, un număr din ce în ce mai mare de pacienți prezentându-se la cabinetele de consiliere fitoterapeutică în vederea soluționării acestor afecțiuni.
Alergia este o reacție patologică, anormală, de răspuns al organismului la contactul cu o substanță străină percepută drept periculoasă (numită alergen) substanță care în mod normal este inofensivă.
Formele de manifestare ale alergiilor sunt diferite:
– Rinite alergice: caracterizate de nas înfundat, rinoree (nas care curge continuu), prurit nazal, strănut repetat, care pot fi însoțite de conjunctivite (ochi roșii, umezi, lăcrimare în exces, senzație de arsură și fotofobie) și astm bronșic alergic. Rinitele alergice pot fi sezoniere (cauzate de polen) sau perene (apar tot anul, cauzate de acarienii din praful de casă, mucegai)
– Alergia tegumentară: cuprinde urticaria acută, cronică, angioedemul, dermatita atopică. Forma cea mai frecventă e urticaria.
Tratamentul presupune identificarea și îndepărtarea cauzei (a alergenului), desensibilizarea specifică și administrarea de antihistaminice, simpatomimetice sau corticosteroizi (în urticaria acută, în cure scurte, în situația în care leziunile sunt extinse și nu răspund la tratamentul antihistaminic).
Compania HOFIGAL a conceput și fabricat o serie de produse apifitoterapeutice și gemoterapeutice de un real folos în tratarea acestor cazuri diverse de alergii, în paralel cu tratamentul alopat: „Depurin”, „Complex detoxifiant natural”, „Coenzima Q10 în ulei de cătină”, „Gemoderivat din muguri de coacăz negru”, „Gemoderivat din mlădițe de rozmarin”, „Tinctură de fructe de soc”.

Gemoderivat din mladite de rozmarin

Asociat, se recomandă o alimentație cât mai bogată în fructe și legume proaspete, evitarea prăjelilor, a dulciurilor cu zahăr și în general, a alimentelor care conțin aditivi. De asemenea, este foarte util să urmărim care sunt lucrurile/emoțiile/stimulii care ne provoacă în mod inconștient reacție de teamă sau agresivitate interioară.

„«Tinctura de păpădie» îmbunătățește funcția hepato-biliară și favorizează digestia”

Suporter de Serviciu: Ce ar trebui să știm despre păpădie și relația ei cu sănătatea noastră?
Camelia Anca Baciu: O cură de frunze de păpădie, consumate proaspăt, în salate, detoxifiază puternic ficatul şi elimină chiar și celulele canceroase. Ceea ce nu place multora și de aceea o ocolesc este gustul său amar. Acesta se datorează taraxacinei, substanţă care stimulează puternic activitatea colecistului şi eliberarea fierei. La fel de puternic acţionează şi asupra sistemului digestiv, datorită conţinutului important de potasiu, acizi fenolici şi steroli. Persoanele care doresc să slăbească sănătos și consumă păpădie în cure de câteva săptămâni, o fac pentru că știu că generează un efect garantat de a dizolva grăsimile şi reziduurile acumulate, purificând întregul mecanism. Foarte multe femei se bucură de efectul ei diuretic extraordinar, știut fiind că este un inamic al celulitei şi al retenţiei urinare.

Efectele acestei plante sunt nenumărate, inclusiv bolnavii de inimă vor beneficia de ele, deoarece reduce tensiunea arterială datorită conţinutului important de potasiu. Diabeticilor le este recomandat să mestece tulpinile crude ale plantelor, deoarece va fi stimulată activitatea pancreasului. Este însă utilă consultarea medicului de către bolnavii care au diabet, probleme renale sau cardiologice, pentru ca rezultatul sa nu fie în defavoarea pacientului.
Una dintre formulele în care păpădia își atinge excelența caracteristicilor curative este tinctura. „Tinctura de păpădie” îmbunătățește funcția hepato-biliară și favorizează digestia prin stimularea secreției pancreatice, dar mai ales protejează funcția hepatică în procesele inflamatorii și de suprasolicitare a ficatului.

„Nucile sunt recunoscute pentru faptul că luptă împotriva colesterolului rău (LDL)”

Suporter de Serviciu: Putem combate efectele depresiei cu suplimente naturale?
Camelia Anca Baciu: Desigur, exista plante şi produse care se pot utiliza în combaterea simptomelor depresive:
– Roiniţa (Melissa officinalis) – pentru protecţia tubului digestiv în timpul perioadelor şi situaţiilor stresante; ex.: „Ceai ecologic din frunze de roiniţă”;
– Sunătoarea (Hypericum perforatum) – acţionează asemănător cu inhibitoarele MAO. Nu se foloseşte în combinaţie cu antidepresivele; („Ceai de sunătoare”, Extract uleios de sunătoare”);
– Echinacea (Echinacea angustifolia) – stimulează imunitatea organismului. Se regăseşte în produsul „Echinavit C”, alături de măceş (vitamina C), cătină (serotonină), melissa (în tulburări digestive);
– Passiflora (Passiflora incarnata) – foarte multe afecţiuni digestive cum ar fi dispepsia, gastrita hiperacidă, colita de fermentaţie, sindromul colonului iritabil, pot fi prevenite (inclusiv recidiva lor) prin ţinerea sub control, cu ajutorul passiflorei, a nivelului de stres psihic. Amintim produsul „Passisclerotin”;
– Cătina (Hippophaë rhamnoides) – asigură aportul optim de nutrienţi şi substanţe bioactive necesare în dietele care menţin integritatea funcţiilor fiziologice ale organismului, ameliorează activitatea sistemului imunitar şi adaptogen (combaterea efectelor negative ale stresului). Ex: „Uleiul de cătină” – caps. gelatinoase;

– Lucerna (Medicago sativa) – produsul „Complex Alfalfa”, fiind un amestec de suc de lucernă (Medicaginis succus), pulbere de tuberculi de topinambur (Helianthi tuberosi tuber), biomasă de spirulină (Spirulina platensis), extract de lemn dulce (Liquiritiae radix), reprezintă o sursă naturală de vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, D, E, K), oligoelemente, aminoacizi, proteine ușor asimilabile, caroten, flavonoide, fitoestrogeni, enzime, fibre etc., fiind recomandat pentru completarea necesarului de substanţe nutritive de care organismul uman are nevoie în menţinerea stării generale de sănătate;
– Topinambur (Helianthus tuberosus bulbus), conţine inulină, polizaharid cu funcţie prebiotică importantă). În produsul „Redigest Plus”, asocierea concentratului hidrolizat din cuticulă de pipotă de pasăre (substituent polienzimatic) cu inulina – extract uscat din tuberculi de topinambur (Helianthi tuberosus bulbus), cu extract uscat din fructe de armurariu (Cardui marianae fructus), cu extract uscat din fructe de zmeur (Rubii idaei fructus), oferă un supliment alimentar recomandat pentru crearea condiţiilor de echilibrare enzimatică a aparatului digestiv, benefic în stimularea şi menţinerea proceselor metabolice ale organismului în parametri fiziologici.

Medicamentele antidepresive continuă să ridice probleme în ceea ce privește efectele secundare ale acestora, care includ suicid, agravarea clinică a depresiei, precum și modificări neobișnuite ale comportamentului la adolescenți și copii. Având în vedere aceste constatări, medicii sunt în căutarea unei terapii alternative mai sigure și mai inofensive. Acizii grași Omega 3 pot atenua în mod eficient depresia, fără efecte secundare periculoase. Omega 3 ajută la îmbunătățirea stării de spirit, la restabilirea integrității structurale a celulelor creierului, celule critice în îndeplinirea funcțiilor cognitive.
Oamenii de știință examinează intens modul în care acizii grași Omega 3 influențează starea de spirit. O alimentație deficitară în Omega 3 poate agrava starea de depresie. De aceea, este recomandabil să consumăm cât mai multe alimente care conțin acești acizi grași nesaturați:
– Pește: macroul face parte din categoria de pește care, conform specialiștilor, conține o cantitate redusă de substanțe toxice și poate fi consumat de două, trei ori pe săptămână; sardinele – acest tip de pește poate fi consumat de două, până la trei ori pe săptămână; sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet; păstrăvul este un pește apreciat datorită gustului său foarte bun. Totodată, acesta este bogat și în vitamina D, acid folic, vitamina B12 și proteine; somonul conține aproximativ 1,6 grame de Omega trei la 100 de grame. Mai conține triptofan – un aminoacid cu numeroase funcții importante în organism, fosfor, vitamine din grupul B și vitamina D; tonul alb;
– Semințele de in conțin mai mult de 3 grame la 100 de grame și aduc nenumărate beneficii consumatorilor. Sunt recomandate pentru scăderea colesterolului, prevenirea bolilor cardiovasculare, creșterea sistemului imunitar, menținerea greutății, migrene, dureri menstruale, etc. Le putem integra cu ușurință în alimentație în salată, iaurt, cereale, sau chiar în tocănițele tradiționale;
– Nucile, pentru a beneficia de proprietățile nucilor este recomandat să le achiziționam în coajă. Acestea au un conținut ridicat de acizi grași polinesaturați și sunt recunoscute pentru faptul că luptă împotriva colesterolului rău (LDL) și protejează vasele de sânge împotriva depunerii grăsimilor. Mai au si un conținut ridicat de magneziu și vitamina E.

„Împachetarea cu spirulină, efect spectaculos asupra sănătății întregului organism”

Suporter de Serviciu: Unde putem merge pentru recuperare balneară… naturală?
Camelia Anca Baciu: Balneologia include talasoterapia, crenoterapia, hidroterapia, climatoterapia, electroterapia, sonoterapia, kinetoterapia.
Cura balneară cuprinde:
– cura cu ape minerale care în funcție de originea lor, proprietățile fizico-chimice și influența asupra organismului se pot utiliza în cure interne sau externe;
– cura cu ape termale care administrate pe cale externă sub formă de băi pot să fie utile în afecțiuni ale aparatului locomotor, afecțiuni neurologice,ginecologice, dermatologice sau pe cale internă prin irigații intra-vaginale în leucoree abundente, irigații rectale, intestinale pot fi utile în unele forme de colite cronice;
– cura cu nămoluri (peloidoterapia), care în funcție de proprietățile fizico-chimice se clasifică în treui categorii: – nămoluri saprofite bogate în hidrosulfură de fier se găsesc pe fundul lacurilor continentale (Amara, Fundata, Lacul Sărat), lacurilor de pe litoral (Agigea, Techirghiol) sau lacurile sărate (Sovata, Ocna Sibiului); se mai găsesc la Băile Felix, Ocnele Mari, Marea Neagră;
– Nămolurile pot fi aplicate sub formă de împachetări complete sau parțiale, cataplasme, băi de nămol, tampoane vaginale sau ungere cu nămol și expunere la soare. În funcție de proprietățile fizico-chimice, proprietățile terapeutice ale peloidelor (nămolurilor) sunt dintre cele mai diverse: efecte antigenice și antialergice (influențează geneza anticorpilor și induc fenomene de desensibilizare) având acțiune antialergică, acțiune bacteriostatică, antiinflamatorie și antialgică, vasodilatatorii, decontracturante, sedative, stimulează regenerarea tisulară, îmbunătățesc circulația, ceea ce le face utile într-o serie de boli: reumatismale, ginecologice, neurologice, traumatisme, afecțiuni ortopedice, dermatologice;
– aerosolii naturali marini se formează prin spargerea valurilor în larg sau lovirea lor de țărm; sunt încărcați electric negativ și se răspândesc până la 80-100m de țărm; – aerosolii de pădure, rezultați prin condensarea particulelor de apă pe o substanță volatilă sau polen;
– aerosolii artificiali se pot produce prin dispersia unor minerale sau produse medicamentoase, cu aparate speciale, ce folosesc proprietatea aerului comprimat sau ultrasunete;
– hidroterapia folosește în scop profilactic sau terapeutic apa la diverse temperaturi și în diverse stări de agregare (lichidă, solidă sau gazoasă) la care se pot adăuga plante medicinale, substanțe chimice, aplicații cu parafină, nămol; acestea pot să fie prin aplicații locale: comprese, cataplasme cu nămol, muștar, împachetări cu parafină sau aplicații enerale: băi generale, împachetări generale, saună;
– electroterapia utilizează efectele curentului electric, ale energiei cuantice și undele electro-magnetice în scop profilactic și terapeutic prin: curentul galvanic, curenți de joasă frecvență, de medie frecvență, de înaltă frecvență, cu unde lungi, medii sau metrice, cu unde scurte sau ultra-scurte, microunde, magneto-diafluxul, sonoterapia, energia radiantă cu infraroșii, ultraviolete;
– kinetoterapia: este terapia prin mișcare și include numeroase tehnici și practici cum ar fi manipulările (constituie anumite mișcări imprimate pasiv unor segmente, suport care pregătește kinetoterapia activă), elongația vertebrală, cura de teren care este o metodă de mers dozat, pe trasee special amenajate în pante, gradat, pe cont propriu fără vreo dirijare, jogging-ul – care practic amplifică rezervele cardio-vasculare, respiratorii, musculare, mio-arto-kinetice;
– climatoterapia care studiază influența factorilor fizici și mediului: aero, helio și talasoterapia, ionizarea aerului – aeroionii pot acționa asupra organismului în două moduri: pătrunzând în plămâni o dată cu aerul inspirat sau acționând direct la nivelul pielii (reglează tensiunea arterială, efect calmant în durerile de cap, insomnie, tulburări endocrine).
Complexul „Alexandra” din Breaza dispune de o bază de fitness unde, sub îndrumarea kinetoterapeutilor, puteți face exerciții fizice medicale cărora, în funcție de existența sau nu a unor afecțiuni osteoarticulare, li se vor adăuga cele mai potrivite proceduri de hidroterapie, electroterapie, reflexoterapie, împachetări cu parafină caldă, masaj și training autogen.
Aveți parte de recuperare balneofizioterapeutică: hidroterapie (saună, băi); masaj și reflexoterapie, fitness, electroterapie (inclusiv LASER); împachetări cu spirulină vie etc.
La Breaza aerul are cel mai ridicat conținut în ozon și ioni negativi din țară, iar aeroterapia și cura de teren vor influența benefic starea de sănătate, având un efect excelent asupra psihicului. Puteți beneficia de o terapie unică și originală: împachetarea cu spirulină, care are un efect spectaculos asupra sănătății întregului organism.
Medicii de aici cu competență în fitoterapie vă vor oferi scheme de tratament cu produse naturale (fitoterapeutice și gemoderivate) care să acționeze complementar, sinergic cu medicația alopată pe care o urmați. Acestea vor funcționa atât profilactic cât și curativ, pentru persoanele care au probleme cauzate de stres, oboseală, imunitate scăzută. Aromaterapia, bazată pe acțiunile benefice ale uleiurilor esențiale extrase din plante asupra sistemului nervos și aparatului respirator, completează cu succes administrarea internă a produselor din plante.
Alimentația oferită de complexul „Alexandra” este ecologică. La recomandarea medicului sau la solicitarea dumneavoastră, puteți opta pentru o dietă hipocalorică, hiposodată, vegetariană, lactovegetariană.