Mai sus de Everest

iulie 31, 2012 in Londra 2012

Răzvan Martin a cucerit medalia de bronz la haltere. O performanță istorică. Prima după reușita lui Nicu Vlad de la Atlanta 1996!

Medalia de bronz adusă de echipa feminină de gimnastică a României, un alt bronz câștigat de halterofilul Răzvan Martin, argintul Corinei Căprioriu la judo dar mai ales medalia de aur cucerită de Alin Moldoveanu în proba de pușcă cu aer comprimat pe distanța de 10 metri sunt cele mai recente izbânzi de la Londra. După patru zile de concurs olimpic, România ocupă locul patru în clasamentul pe medalii. O performanță la care nu mă așteptam după ce timp de patru ani bugetul federațiilor olimpice a fost diminuat sistematic pe criterii de… criză. În limbaj alpinistic astfel de reușite echivalează cu escaladarea unui vârf mai înalt ca Everestul!

Atunci când vor performanță, când vor să câștige, românii fac bici și din știți voi ce. 🙂 Dorința de rezultate notabile capacitează energii nebănuite deși condițiile de pregătire și susținerea financiară pe parcursul unui ciclu olimpic sunt departe de pretențiile unei astfel de competiții. Nu vreau să fiu înțeles greșit. Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a făcut eforturi importante pentru asigurarea unui cadru minimal pentru marea performanță însă știm bine cum timp de patru ani bugetele federațiilor olimpice au fost tocate, dinamitate, pulverizate pe motiv că suntem în criză.
Așa s-a ajuns la diferențe astronomice între bugetele de care au avut parte sportivii noștri și cele ale adversarilor. Cu toate astea, la Londra apar surprize după surprize. Plăcute. La gimnastică tradiția deschisă de Nadia Comâneci, în 1976, la Montreal, este onorată cu o nouă clasare pe podium. Asta pentru că antrenorii Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost (re)aduși la lot. Răzvan Martin (categoria 69 kg) a adus României prima medalie olimpică la haltere după cea cucerită, în 1996, de celebrul Nicu Vlad. La judo, Corina Căprioriu (categ. 57 kg) ne-a demonstart că acest sport nu se termină odată cu retragerea Alinei Dumitru, iar la tir Alin Moldoveanu a câștigat un aur la care puțini au visat. Chiar și el…
Sunt convins că surprizele frumoase vor continua să apară la Londra. Acești sportivi sunt un exemplu național sau ar trebui să fie pentru cei care vor să facă performanță indiferent de domeniul de activitate. Cu bani puțini dar cu ambiție, disciplină și dăruire pentru „tricolorii” olimpici nimic nu este imposibil. Cu o mentalitate de învingători pot ajunge sus de tot. Ceva mai sus de… Everest!