Plictiseală și mediocritate

iulie 30, 2012 in Liga 1

Steaua își așteaptă fanii pe „National Arena”. Fără ei va fi foarte greu cu Spartak Trnava!

Sunt cele două cuvinte pe care le-am găsit potrivite ca să definească începutul de sezon în Liga 1. Jocuri slabe, mult scandal pentru nimic și un clasament la care nu se mai uită nimeni. Cel puțin în aceste două etape. Suporterii sunt în vacanță, la mare sau la munte, și nu dau din coate ca să ajungă pe stadioane. Nici măcar Steaua nu mai vinde ca altădată. Până la ora când scriu aceste rânduri, „roș-albaștri” abia au dat 1.000 de bilete pentru meciul cu Spartak Trnava din Liga Europa. Fanii vor fotbal de calitate. Nimic mai mult. Testele din cupele europene vor arăta cine și-a umflat mușchii cu „pompa”, în campionat, și cine a jucat pe bune!

Nici măcar nu s-a încheiat etapa a 2-a și declarațiile războinice, acuzatoare, curg cu nemiluita. Ba se arată cu degetul spre arbitraje, ba spre adversarii direcți, ba spre un președinte, ba spre un patron. Fiecare grupare cu pretenții de mărire încearcă să-și delimiteze teritoriul de influență pentru a-și ușura misiunea.
Îi auzeam pe cei de la CFR Cluj acuzând calitatea arbitrajelor după ce în campionatul trecut au cucerit titlul de campioni cu ajutorul… „fluierașilor”. Cei de la Steaua spun și ei că au fost furați în primele două meciuri deși au acumulat maximum de puncte, șase. La alții, tot la fel. Poate sunt cam dur dar nu mi se pare normal să faci scandal când nu s-a jucat nici măcar două etape de la cap la coadă.
Nu discut despre echipele care vor lupta pentru evitarea retrogradării pentru că nu e cazul. Vorbesc despre cele care vor trofee, vor în grupele Ligii Campionilor sau ale Ligii Europa. Nu te bați cu pumnii în piept că ești tare și mare. Cu cine? Cu adversari mediocrii, unii dintre ei mimând cu bună știință fotbalul, cu arbitri unși ca să arate ce trebuie, cu patroni interesați doar să nu piardă puncte și bani?
E momentul să ne detașăm de asemenea atitudini. Meciurile din cupele europene vor arăta exact unde ne aflăm și spre ce ne îndreptăm. Ca să ieșim bine ar trebui ca fotbalul românesc să fie reprezentat de câte o echipă atât în grupele UEFA Champions League cât și în Europa League. Mă tem că nu se va întâmpla asta și vom rămâne cu buza umflată. Pentru mulți ani de acum încolo!