Fotbal? E cam praf!

august 3, 2012 in Special

Tănase, cam de mult „eterna speranță”. Banii nu aduc mereu fericirea!

O concluzie blândă după dezastrul din Liga Europa. Rapid a fost făcută una cu pământul de Heerenveen (0-4), iar Steaua pusă în genunchi de cvasianonimii de la Spartak Trnava (0-1). În Liga Campionilor, CFR Cluj n-a rupt gura târgului cu Slovan Liberec, chiar dacă a câștigat acasă (1-0), iar Vasluiul a contat doar o repriză la Istanbul deși s-a întors cu un egal din fief-ul lui Fener (1-1). Speranțe de calificare ne dau doar moldovenii. Dar și așa concluzia nu este decât una singură: fotbalul românesc e cam praf!

Riscăm să stăm departe de grupele competițiilor europene intercluburi dacă nu ne trezim la timp. În Europa League, Rapid și-a luat adio de la competiție după acest neverosimil 0-4 de la Heerenveen. Doar un miracol divin mai poate schimba ceva în bine. M-a surprins acest rezultat pentru că antrenorul Ioan Ovidiu Sabău este un tip pragmatic, calculat, care știe să joace doar la rezultat. Exact ce nu s-a întâmplat în Olanda!
Steaua? O și mai mare dezamăgire. „Roș-albaștrii” erau mari favoriți. Peste tot. La casele de pariuri, în lumea chibiților, a specialiștilor, la cine vreți voi. Uite că fotbalul slovac le-a tras broboada pe ochi. Un fotbal mai puțin spectaculos ca al nostru dar valoros, mai curat, mai cinstit, mai fair-play. Și asta a contat pe teren. Mai exact, doar asta!
Nu poți avea rezultate de top cu indolență și miștocăreală. Banii încasați cu sacoșa au transformat fotbalistul român cu statut de star într-un mutant. Mă refer la anumite „vedete” că nu pot pune eticheta asta peste toți jucătorii. Un prieten mi-a povestit recent despre o discuție pe care a avut-o cu Tănase. Reproșându-i că generația lui nu a câștigat trofee spre deosebire de generația lui Majaru și Bumbescu ce credeți că i-a răspuns Tănase? Ceva de genul „ei au trofee, noi avem bani”. Fără comentarii!
Și ce pretenții să mai avem? Vreau să îi avertizez pe șefii fotbalului românesc că vin vremuri grele. În Liga Europa riscăm să ne uităm la televizor. Măcar CFR și Vaslui să ajungă în grupele acestei competiții dacă se opresc în play-off-ul UEFA Champions League. Altfel, adio! La grupele Ligii Campionilor nici nu mă gândesc. Liberec e în stare de orice că doar e campioana Cehei, o țară prezentă la EURO 2012. Fenerbahce e ca leul rănit. La Vaslui, de fapt la Piatra Neamț că acolo se joacă, va încerca să muște din orice poziție. Fără milă. Va fi foarte greu de ajuns la masa bogaților.
Așa că trăim vremuri grele și în fotbal. Lipsa de valoare, cauzată de transferurile aiuriste și slaba organizare a centrelor de copii și juniori, mentalitatea păguboasă, suficiența și salariile destul de mari încasate de „tinerele speranțe” au făcut praf un fotbal care altădată, demult, dădea o campioană a Europei. Ce vremuri!

P.S. : Felicitări echipei masculine de sabie a României care a cucerit medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Londra! Măcar la alte sporturi să facem performanță pentru că fotbalul știe doar să toace bani degeaba!