Lucescu, Olăroiu și fuga de mizerie!

octombrie 23, 2014 in Națională

După mai bine de 28 de ani, Mircea Lucescu ar putea antrena din nou naționala României.

După mai bine de 28 de ani, Mircea Lucescu ar putea antrena din nou naționala României. Un zvon frumos dar puțin probabil. Deocamdată…

Dintre antrenorii capabili să preia funcția de selecționer al naționalei României, Mircea Lucescu și Cosmin Olăroiu sunt cei mai recomandați de calități și performanțe. Că sunt pe lista Federației sau nu asta este o altă discuție. Ambii sunt constructori de echipe și au harul de a promova jucători de perspectivă. Lucescu și Olăroiu sunt buni organizatori, un lucru de care duce lipsă fotbalulul românesc. Cei doi au reușit performanțe importante atât în România dar și în străinătate. Și nu în ultimul rând, „IL Luce” și „Oli” sunt excelenți pedagogi ceea ce i-a apropiat și mai tare de jucători. Bineînțeles, lista poate continua, dar cei doi au pus în dreptul lor multe, multe calități. Greu de crezut însă că vor accepta vreo ofertă „autohtonă”. Nu de bani este vorba ci de mizeria care există în fotbalul românesc: găști, interese, jocuri de culise, minciuni, incompetență etc. De ce să vină?

Mulți suporteri îl doresc la națională pe Mircea Lucescu. Ar fi o reparație morală față de modul grosolan în care a fost ignorat, ani la rând, de sistem. De asemenea, numeroși fani îl vor pe Cosmin Olăroiu. Un antrenor cu viziuni moderne. După ce a redat Stelei strălucirea de altădată a plecat în țările arabe pentru că nu era lăsat să facă tot ceea ce și-a propus cu gruparea din Ghencea.
Naționala României are nevoie de serviciile celor doi. Lucescu și Olăroiu au demostrat că pot forma echipe competitive pornind de la borna zero. Ambii au harul de a descoperi talente, de a reda performanței jucători intrați într-un con de umbră sau de a-i reprofila pe posturi unde dau randament mai mare.
Un lucru foarte important: „IL Luce” și „Oli” sunt excelenți organizatori. Într-un fotbal condus de oameni fără experiență ambii reprezintă soluții salvatoare. Fotbalul românesc are nevoie de disciplină, de proiecte serioase, de viziuni moderne. În plus, Lucescu și Olăroiu sunt pedagogi de excepție. Știu să-și apropie jucătorii, știu să-i determine să dea totul pe teren.
Naționala este o provocare pentru orice antrenor. Cu toate astea este greu de crezut că Mircea Lucescu sau Cosmin Olăroiu vor accepta, ACUM, o astfel de provocare. Nu de bani este vorba. Mediocritatea, „combinațiile” mărunte, interesele de grup și multe alte mizerii care sufocă fotbalul autohton îi țin departe de fenomen. Deocamdată și din păcate!