Londra, centrul lumii!

iulie 28, 2012 in Londra 2012

Într-o barcă cu motor, pe Tamisa, David Beckham aduce flacăra olimpică în timp ce mii de artificii sunt lansate peste legendarul pod „Tower Bridge”!

E oficial: a început Olimpiada! Vineri seară, timp de trei ore, am avut parte de o ceremonie de deschidere inedită. Imaginația și excentricul au trecut în umbră celebrul conservatorism britanic. Cei aproximativ  80.000 de spectatori prezenți în tribunele Stadionului Olimpic din Londra și sutele de milioane de telespectatori au asistat la un show de zile mari. Momentul culminant a fost intrarea pe stadion a celor peste 10.000 de sportivi din cele 204 țări participante. Aplauze, ovații, zâmbete. Au defilat rând pe rând, de la Grecia la Marea Britanie (țara-gazdă). Cei 103 „tricolori” l-au avut în frunte pe tenismanul Horia Tecău, sportivul care a purtat drapelul României. La final, șapte miliarde de bucățele de hârtie au fost aruncate dintr-un elicopter deasupra arenei. Câte una pentru fiecare om al planetei!

Londra… Că mergi cu metroul sau într-unul dintre taxiurile negre ale orașului, te întâlnești la tot pasul cu un puternic sentiment al istoriei și cu vibrația unică a acestei destinații incredibile. Londra a supraviețuit ocupației romane, atacurilor celților, vikingilor, saxonilor, unei invazii normande, la două atacuri majore, plagii bubonice, dar și bombardamentelor naziste. Astăzi, Londra oferă o viață fără rival. Și o Olimpiadă care se anunță unică și specială!
Danny Boyle, regizorul filmului „Vagabondul milionar” ( recompensat cu opt premii Oscar în 2009), a gândit un show special. S-a început cu spectacolul „Isles of Wonder”, apoi cu revoluţia industrială intitulată „Pandemonium”, momentul „James Bond” – în care actorul Daniel Craig a fost prezentat într-un filmuleţ ducându-se să o ia pe regina Marii Britanii de la Palatul Buckingham și un scurt pasaj dedicat Sistemului Britanic de Sănătate (NHS). Orchestra Simfonică a Londrei a cântat apoi melodia de pe coloana sonoră a filmului „Chariots of Fire”, iar celebrul fotbalist David Beckham a venit într-o barcă pe Tamisa cu torţa olimpică.
Defilarea celor peste 10.000 de sportivi a fost fascinantă. Multe culori și bucurie. O bucurie adevărată izvorâtă din mândria că acolo, la Londra, fiecare sportiv își reprezintă țara cum poate mai bine. Tenismanul Horia Tecău a adus în arenă drapelul național și pe cei 103 sportivi români care vor concura la 15 discipline.
Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii a declarat deschise Jocurile, moment urmat de aprinderea flăcării olimpice ce va rămâne astfel pe toată durata Olimpiadei. Paul McCartney, legendarul component al trupei „Beatles”, a încheiat ceremonia cu melodia „Hey Jude”. Interesant și de știut: 15.000 de voluntari au contribuit la buna desfășurare a ceremoniei de deschidere şi nu mai puţin de 23.000 de costume au fost folosite cu această ocazie!
Românii intră în competiție chiar de astăzi. La ora 11:30, la canotaj, calificări la dublu rame (Viorica Susanu, Georgeta Andrunache) şi judo (48 kg, Alina Dumitru). La ora 12:00, Andrei Nechita va lua startul în proba de ciclism mass-start pe şosea, iar de la 14:15 Dragoş Agache va concura la nataţie (100 m bras). De la ora 15:30, Sorana Cîrstea intră în primul tur al probei de simplu feminin la tenis, cu Flavia Pennetta, iar de la 19:30 Adrian Ungur îl va întâlni la simplu masculin pe Gilles Muller. De la ora 22:00 sunt programate calificările pe echipe la gimnastică masculin. Pentru România vor concura Flavius Koczi, Ovidiu Buidoso, Marius Berbecar, Cristian Bataga şi Vlad Cotuna (punctează doar trei). Baftă și… hai România!