Lista lui „Tata Puiu”

iunie 1, 2016 in EURO 2016

Selecționerul Anghel Iordănescu a anunțat lotul de 23 de jucători pentru Franța. El a ales, el răspunde!

Selecționerul Anghel Iordănescu a anunțat lotul de 23 de jucători pentru Franța. El a ales, el răspunde!

Emoții, tensiune, nedumerire, nedreptate, furie… Cred că mai găsim cuvinte care să descrie sentimentele trăite în ziua cea mai lungă de jucătorii echipei naționale. Unii s-au liniștit că merg în Franța, iar cinci dintre ei (Maxim, Toșca, Ivan, Hora, Ropotan) suferă profund. Sunt multe de spus. Într-adevăr, selecționerul Iordănescu răspunde de rezultate și el a decis pe mâna cui să meargă la Paris. Dar întrebările rămân. De ce au fost convocați în lotul lărgit Lung Jr., Toșca și Ivan din moment ce n-au fost testați deloc sau aproape deloc? De ce s-au experimentat diferite formule de joc, cu Congo și Ucraina, în loc să se ruleze echipa de bază, timpul până la primul meci din grupă fiind foarte scurt? De ce comunicarea lotului final nu s-a făcut cu o mai mare diplomație și s-a lăsat atât de mult așteptată? De ce jucătorii la care s-a renunțat au fost invitați ca spectatori în Franța din moment ce la niciunul dintre ei nu le mai arde de așa ceva? Și lista cu întrebări pentru „Tata Puiu” poate continua!

Cu Congo și Ucraina, portarul Silviu Lung Jr. și atacantul Andrei Ivan au lustruit banca de rezerve. De ce au mai fost cărați în cantonamentul din Italia? Ca umplutură? Ca să nu rămână acasă? Corect era să li se ofere șansa să arate ce pot că alți colegi de-ai lor, mai cu moț, ne-au predat live „lecții de gafe”. În timp ce acasă au fost lăsați Niță, cel mai în formă portar din Liga 1, și Rusescu, un jucător cu experiență și marcator de goluri în prima ligă din Turcia.
Alin Toșca a fost mai „norocos”. A bifat câteva minuțele de final contra africanilor din Congo. Toșca, poate cel mai constant fundaș din campionat. Ideea este că dacă tot s-a organizat cantonamentul de pregătire atunci trebuia să se dea șanse celor care au ajuns acolo. Așa vedeam clar cine merita la EURO și cine nu. Altfel ce rost au mai avut meciurile de pregătire? 🙁
Apropo de amicale… Nu cred că este ok că atât de aproape de meciul de debut să se facă experiențe. Vremea testelor și încercărilor de jucători a fost în iarnă. Cu Congo și Ucraina era mai util să se rodeze formula de start pentru Franța. Probabil se va întâmpla cu Georgia, vineri, însă mă tem că nu va fi suficent. Relațiile de joc eficiente au nevoie de multe minute împreună pentru titulari. Plus cele trei schimbări regulamentare.
Cu respect pentru munca selecționerului Anghel Iordănescu cred că modul în care s-a comunicat lotul final pentru Franța a fost lipsit de tact. În primul rând a durat prea mult și astfel au apărut fel și fel de speculații mediatice care au făcut mai mult rău decât bine atmosferei din vestiar. În al doilea rând, jucătorii la care s-a renunțat nu au fost protejați. De exemplu, Ivan a fost chemat de la Craiova ca să i se spună „face to face” că nu a prins avionul de Paris. Un telefon era mai eficent pentru că scurta suferința unui tânăr jucător, de mare perspectivă, care visa la turneul final.
Și colac peste pupăză, „tabăra exilaților” a mai primit o lovitură. Cei cinci fotbaliști au fost invitați de Federație la turneul final. La prima vedere gestul pare firesc dar nu e chiar așa. Cui dintre cei cinci le mai arde să meargă la EURO? Ca spectatori, ca suporteri, cum vreți dumneavoastră. Băieții ăia au vrut să joace și cred că le va fi imposibil să privească din tribună dreptunghiul verde pe care au visat să calce. Poate greșesc, poate n-am fost atât de exact dar sentimentul lor cam ăsta e!

P.S. 1 – De azi nu mai este timp de analize. Toți pentru unul și unul pentru toți. Naționala de fotbal are nevoie să fim alături de ea. Cât va juca la turneul final vom striga „Hai România!”. Analizele bob cu bob le facem după ce „tricolorii” se întorc acasă!

P.S. 2 – Lotul pentru turneul final al EURO 2016:
Portari: Ciprian Tătărușanu (Fiorentina), Costel Pantilimon (Watford), Silviu Lung Jr. (Astra)

Fundași: Cristian Săpunaru (Pandurii Tg. Jiu), Alexandru Mățel (Dinamo Zagreb), Vlad Chiricheș (SSC Napoli), Valerică Găman (Astra Giurgiu), Dragoș Grigore (Al Sailiya), Cosmin Moți (Ludogorets), Răzvan Raț (Rayo Vallecano), Steliano Filip (Dinamo),

Mijlocași: Mihai Pintilii (FC Steaua București), Ovidiu Hoban (Hapoel Be’er Sheva), Andrei Prepeliță (Ludogorets), Adrian Popa (FC Steaua București), Gabriel Torje (Osmanlispor), Alexandru Chipciu (FC Steaua București), Nicolae Stanciu (FC Steaua București), Lucian Sânmărtean (Al Ittihad)

Atacanți: Claudiu Keșeru (Ludogoreț), Bogdan Stancu (Genclerbirligi), Florin Andone (Cordoba), Denis Alibec (Astra)