Camelia Anca Baciu, psiholog-psihoterapeut: „Extractul din sâmburi de struguri posedă remarcabile proprietăți antioxidante”

iunie 1, 2016 in Natură și sănătate

Camelia Anca Baciu - psiholog-psihoterapeutDe profesie psiholog-psihoterapeut, doamna Camelia Anca Baciu a avut amabilitatea să ne ofere un interviu, în exclusivitate, despre relația dintre natură și sănătate. În prezent psiholog-consultant la Hofigal, cel mai mare producător autohton de suplimente alimentare și cosmetice pe bază de plante, Camelia Anca Baciu ne vorbește despre antioxidanții naturali, detoxifierea organisamului, tratarea răcelii, ceaiurile ecologice și produse cosmetic naturale. „Iubiți-vă corpul, mintea și sufletul! Ascultați-le vocea, șoapta!”, este mesajul doamnei Baciu.

„Afinul poate face parte dintre antioxidanții naturali”

Suporter de Serviciu: Ce ne puteti spune despre antioxidantii naturali?
Camelia Anca Baciu: Este bine cunoscut faptul că există un grup de vitamine, minerale și enzime numite antioxidanți care împiedică formarea radicalilor liberi în organism. Radicalii liberi sunt atomi sau grupe de atomi care produc deteriorarea celulelor vii având ca efect scăderea sistemului imunitar și apariția unor boli cronice și degenerative.
Exista trei tipuri de radicali liberi: superoxid, hidroxil și peroxid. Aceștia se formează datorită expunerii la radiații sau substanțe toxice, expunerea la radiațiile solare sau în urma oricărui proces metabolic cu consum mare de energie.
Numeroase cercetari știintifice au demonstrat că există o legatură evidentă între afecțiunile cardio-vasculare, cancer, îmbătrânirea prematură și nivelul radicalilor liberi din organism. Se recomandă suplimente nutriționale – complex antioxidant – pentru împiedicarea formării radicalilor liberi în organism și apariția unor boli cronice degenerative, în diferite forme de avitaminoze, anemie, pentru creșterea rezistenței organismului la infecții, în surmenaj, efort fizic prelungit, stres, pentru tonifierea generală a organismului și împiedicarea efectelor nedorite ale îmbătrânirii premature.
Mlădițe de afinDe exemplu, afinul poate face parte dintre antioxidanții naturali, pentru că fructele lui contin vitamina C (12 – 20 mg%), vitamina A (280 u.i.), vitamina PP (0,2 mg%), vitaminele B1 și B2 (0,02 mg% fiecare), vitamina E, săruri minerale de potasiu (50 mg%), calciu (10 mg%), fosfor (8 mg%), sulf (8 mg%), magneziu (6 mg%), clor (5 mg%), mangan (3 mg%), fier (1 mg%). Principiile active din fructe au rol diuretic, antiinflamator, antidiareic, antihelmintic, antiseptic intestinal, antiseptic urinar, adjuvant în tratamentul de bază al diabetului; de asemenea sunt ușor coronaro-dilatatoare, asigură reglarea cardiovasculară, protejează pereții vaselor sanguine, protejează organismul împotriva radiațiilor, activează regenerarea purpurii retiniene și sensibilizează fotoreceptorii. Taninurile conținute de fructele de afin au proprietăți antidiareice și antiseptice: ele aglutinează bacteriile din flora microbiană oprind fermentația sau putrefacția; coagulează plăgile sanguinolente și diminuează secreția. Flavonoidele au importante și variate proprietăți farmacologice. Pigmenții au acțiune antiinflamatoare și protectoare împotriva radiatiilor. Apoi, pulberea de moțul curcanului are în compoziție proteine (12 – 18%), carboxidrați și lipide. Conținutul de proteine este mult mai mare decât la alte cereale. Conținutul mare de lizină asigură plantei o mare valoare biologică. De asemenea sunt prezenti si tocotrienoli (forme de vitamina E) care sunt cunoscuti pentru scaderea nivelului colesterolului.
Extractul din sâmburi de struguri posedă remarcabile proprietăți antioxidante, care împiedică formarea radicalilor liberi în organism ceea ce duce la creșterea sistemului imunitar și la prevenirea apariției unor boli cronice și degenerative. Cercetările științifice efectuate au demonstrat că extractul din sâmburi de struguri are un efect antioxidant de două ori mai mare decât antioxidantele clasice, vitaminele C și E.Complet AntioxidantPulberea de cătină a fost preparată din fructul uscat în condiții speciale pentru protejarea tuturor substanțelor naturale prezente. Utilizarea pulberii din fruct de cătină, fără semințe, reprezintă o noutate și asigură utilizarea într-un supliment alimentar a tuturor compușilor bioactivi din pulpa și coaja fructului de cătină.
Literatura indică și experimentările noastre confirmă, că unii dintre cei mai importanți compuși bioactivi din cătină se găsesc legați în structuri complexe biocompatibile ca și complexul caroteno-lipo-proteic din pulpa și coaja fructului cu rol foarte important în mecanismele biochimice privind transferul substanțelor bioactive la nivelul membranei celulare și în nutriția normală, funcționând ca punți de legatură între mediul polar – proteine – și nepolar – lipide.
La rândul său, partea carotenoidică din complex are o varietate mare de carotenoizi cu procent crescut de β-caroten și rol esențial în neutralizarea și reducerea radicalilor liberi responsabili de multe îmbolnăviri prin degenerescență celulară.
Partea lipidică conține în procent mare fosfolipide și galactolipide care conțin o varietate mare de acizi grași saturați și nesaturați într-un echilibru foarte util fiziologic și specific fructului de cătină indigen.
Conține de asemenea, toate vitaminele liposolubile – E, F, D2, K, A – indispensabile organismului uman.
Ca și componente hidrosolubile, pulberea de fruct de cătină conține în procent mare vitamina C stabilizată ca și complex mineralo-flavonic cu rol major antioxidant. Conține, de asemenea, în concentratii variabile grupul de vitamine B libere și legate în complecși enzimatici cu rol esențial în biochimia organismului uman.
O altă grupă de substanțe prezente sunt foarte numeroasele minerale care se găsesc în extractul din fruct de cătină. Produsul este un adevărat polimineralizant prin concentrația și multitudinea mineralelor – peste 20. Ca urmare, acest produs devine nu numai un excelent energizant și tonifiant general, ci și un trofic general și imunomodulator.
Interesante sunt studiile care arată că spirulina poate corecta funcțiile și sistemele organismului începând cu copiii și terminând cu persoanele de vârste înaintate. Se poate trage concluzia că spirulina poate conduce atât la o activitate normală, cât și la păstrarea funcțiilor normale la persoanele vârstnice.
Spirulină Vitamina C, al cărui rol nu îl mai reluăm, asigură funcționarea normală a tuturor țesuturilor și organelor. Scade permeabilitatea capilarelor sanguine. Stimulează depunerea glicogenului în ficat. Previne infiltrarea grasă a ficatului și mărește acțiunea antitoxică a acestuia. Mărește rezistența organismului la bolile infecto-contagioase. Stimulează funcția tiroidei, a suprarenalelor și a corpului galben din ovar.
Extractul din frunzele de topinambur este un bun antioxidant. Conține 80% inulină care, prin hidroliză se transformă în fructoză ce este de circa 1,7 ori mai dulce decât zaharoza și de 3 ori mai dulce decât glucoza.
Topinamburul conține de asemenea și un bogat complex de microelemente. Datorită compoziției sale bogate, topinamburul este utilizat ca imunostimulator, antioxidativ, antitoxic, tonic, întăritor, revitalizant.
Inulina favorizează absorbția calciului din intestin și are un rol deosebit în refacerea florei intestinale, deoarece fiind utilizată de lacto – și bifidobacterii, provoacă creșterea lor intensă, împiedicând dezvoltarea microflorei patogene, contribuind astfel la refacerea echilibrului gastrointestinal.
Complexul de principii active obținut prin această asociere realizată în produsul „Complet Antioxidant” (Hofigal) acționează sinergic astfel încât, pe lângă efectele specifice fiecăreia, se includ acțiuni tonice, întăritoare, revitalizante, energizante asupra organismului.

„Detoxifierea nu este o cură de slăbire”

Suporter de Serviciu: Ce alternative naturiste ne puteti recomanda pentru detoxifierea organismului?
Camelia Anca Baciu: Detoxul a devenit o modă şi de multe ori ca şi postul îl confundăm şi îl folosim ca instrument pentru a obţine alte rezultate. Detoxul este o perioadă pentru organism când punem metabolismul în repaus, când îi dăm posibilitatea să consume energia şi în altfel de procese şi asta înseamnă să-l cruţăm de tot ce înseamnă digestie. Pentru că digestia în organism şi metabolizarea substanţelor hrănitoare presupun un consum de 70, 80 la sută din energie. Şi dacă lucrul ăsta îl uşurăm, respectiva energie poate fi folosită în alte scopuri.
Detoxifierea nu este o cură de slăbire și este recomandabil să se facă sub observația / schema unui specialist nutriționist. Organismul nostru are propriile metode de a se elibera de deșeuri (nu de toxine, asta e altceva!). Dar pentru că avem un stil de viață nu tocmai corect și sănătos, îl putem ajuta cu suplimente naturale, cum ar fi:
Complex Detoxifiant Complex Detoxifiant (Hofigal) în cazul hepatitelor cronice, insuficienței hepatice, urticariei, acneei, colecistitelor.
Un comprimat pentru supt conține:
100mg extract armurariu (Silybum marianum – SILIMARINĂ NATURALĂ)
100mg extract busuioc
100mg extract cimbru
100mg extract de zmeură
100mg extract roiniță
100mg extract mentă
40mg extract levanțică
150mg extract lemn dulce
0,5mg ulei volatil de rozmarin
0,5mg ulei volatil de mentă
DEPURIN cu acțiune depurativă, diuretică, sudorifică, laxativă, tonic-amară, antioxidantă, imunomodulatoare 3×1 compr./zi, sau 3×2 comp./zi, în funcție de caz, după mesele principale.
TREI FRAȚI PĂTAȚI sub formă de tinctură, are efecte excepționale purificatoare fiind în același timp diuretică, depurativă, laxativă, expectorantă, antialergică, cicatrizant-reepitelizantă. 30 picături de 3 ori pe zi, diluate în 50 ml apă fiartă și răcită.
MENOLAP tinctură sau capsule cu pulbere din rădăcină de brusture are acțiune depurativă, sudorifică, diuretică, de intensificare a funcțiilor hepatice și renale, hipoglicemiant, hipocolesterolemiant, tonic general și de stimulare a sistemului imun. 3x1caps./zi sau 30 picături de 3 ori pe zi, diluate în apă fiartă și răcită.
Gemoderivat din MUGURI DE NUC ca și drenor universal (limfatic, intestinal, splenic, pancreatic), imunomodulator, antiinflamator, antiseptic, cicatrizant, hipoglicemiant. 1doză de 2ml de 2 ori pe zi diluată în puțină apă, cu 15 min înainte de mesele principale.
Muguri de nuc Gemoderivat din MUGURI DE MESTEACĂN PUFOS ca și imunostimulator și drenor al țesuturilor infiltrate cu exces de reziduuri metabolice, 1 doză de 1,5ml de 1-2 ori pe zi, diluată în puțină apă cu 15 min. înainte de mese.
Se pot realiza și scheme terapeutice mai complexe, în funcție de situație și cu alte gemoderivate și anume de ULM, COACĂZ NEGRU, MĂCEȘ, ARȚAR.
„De la copii până la vârstnici, întreaga familie poate lua Echinavit C”
Suporter de Serviciu: Pentru răceală există alternative naturiste?
Camelia Anca Baciu: Comprimatele masticabile de echinaceea și vitamina C conțin extract de fructe de cătină, extract de roiniță, extract de fructe de măceș, extract de echinacea, extract de fructe de zmeur și semințe degresate de in. Acest supliment alimentar natural stimulează sistemul imunitar și fortifică întregul organism, datorită proprietăților antioxidante, antiseptice, antivirale și vitaminizante ale extractelor din compoziție. De la copii până la vârstnici, întreaga familie poate lua Echinavit C, atât în convalescența după bolile febrile, în răceli și gripe, cât și în perioadele de surmenaj, stres, suprasolicitare, astenie sau oboseală cronică.

„Ceaiurile ecologice, sănătate, vitalitate, la prânz – revigorare, iar seara – relaxare!”

Suporter de Serviciu: De ce ceaiuri ecologice?
Camelia Anca Baciu: Ceaiurile ecologice sunt produse naturale cu adevărat miraculoase, cu atât mai mult în prezent, când ești asaltat din toate direcțiile de alimente ticsite cu substanțe chimice, de băuturi pline de aditivi și coloranți și, nu în ultimul rând, de un grad ridicat de poluare. O cană de ceai ecologic în fiecare dimineață înseamnă sănătate, vitalitate, la prânz – revigorare, iar seara – relaxare, liniștirea sistemului nervos. Dacă te întrebi de ce este folosit termenul ecologic, în condițiile în care toate ceaiurile sunt obținute din plante naturale, află că lucrurile nu stau chiar așa. Multe plante folosite pentru crearea ceaiurilor cresc în zone poluate, pot fi modificate genetic, ba mai mult decât atât, solul și plantele în sine pot fi tratate cu substanțe chimice, pentru prevenirea bolilor și a dăunătorilor. În plus, este posibil ca ceaiul pe care îl iei din raftul magazinelor să conțină chiar și diversi coloranți sau potentatori de arome. Ceaiurile ecologice îți oferă garanția că plantele folosite provin din culturi ecologice, netratate chimic. Atenție deci, de unde vă procurați ceaiurile, sub ce formă, în ce condiții sunt ținute și citiți eticheta!
Ceai roiniță

„«Ciuleandra», previne, atenuează și întârzie îmbătrânirea naturală a pielii”

Suporter de Serviciu: Ce ne recomandați din gama produselor cosmetice naturale?
Camelia Anca Baciu: Pielea este cel mai mare organ al nostru și reprezintă granița dintre organism și mediul înconjurător. Ea este supusă permanent agresiunii factorilor de mediu (poluare, schimbări climatice, radiatii UV), determinând îmbătrânirea prematură.
Hidratarea, indispensabilă pentru a păstra prospețimea, suplețea, tonicitatea și aspectul sănătos al pielii este un fenomen complex ce reprezintă un flux constant de apă din derm către epiderm prin procentul de apă de la nivelul stratului superficial al pielii, stratul cornos.
Ciuleandra Prin combinații de ingrediente atent alese, gama de produse „Ciuleandra” (Hofigal) are un triplu efect: previne, atenuează și întârzie îmbătrânirea naturală a pielii.
Recomand folosirea cremei „Ciuleandra” în orice anotimp. Ea poate fi crema hidratantă de zi sau crema nutritivă de noapte.