Liga 1, în ceață!

iunie 26, 2013 in Liga 1

Lumea așteaptă meciuri tari  în Liga 1. Deocamdată nu se știe câte echipe se vor alinia la start. Și mai avem pretenții de performanțe europene! :)

Lumea așteaptă meciuri tari în Liga 1. Deocamdată nu se știe câte echipe se vor alinia la start. Și mai avem pretenții la performanțe europene! 🙂

Nu mai e mult, chiar mai puțin de o lună, până când ar trebui să se reia campionatul și nu știm câte echipe va avea Liga 1. Din acest motiv pregătirile sunt date peste cap. Mai ales în cazul formațiilor care încă mai speră să fie acceptate pe prima scenă. E vară dar Liga pare să stea în ceață. Probabil vor fi 18 echipe. Nu are cum altfel pentru că sunt în joc banii televiziunilor. Un număr rezonabil pentru un campionat care, măcar teoretic, dorește să crească în valoare. Problema trebuie rezolvată urgent. Altfel vor începe să curgă fel și fel de acuzații, din toate părțile, de parcă nu erau suficiente scandalurile de până acum. Dacă vor fi patru echipe care retrogradează direct și alte două, locurile 13 și 14, care să se bată la baraj pentru un loc pe prima scenă cu locurile 3 din Liga 2, atunci vom avea un campionat atractiv!

Fug de ideea unui campionat cu play-off și play-out. Nu știu de ce dar nu-mi place deloc. Nu arată a competiție seriosă, cu tur și retur. Formula cu 18 echipe nu e rea dar trebuie îmbunătățită. Cu clauze suplimentare în zona retrogradării. La locurile pentru Europa nu e nimic de spus cât timp UEFA taie și spânzură.
O formulă cu patru echipe retrogradate direct, cum a fost și în ultimul sezon, este perfectă doar dacă are completări. Adică, locurile 13 și 14 să joace „baraj de supraviețuire” cu locurile 3 din cele două serii de Liga 2. Bine, ideal ar fi o singura serie de „B”, cu 20-22 de formații, cu primele două clasate promovate direct, iar locurile 3-6 la baraj.
Pe tema asta e de discutat. Ideea este că dacă din cele 18 echipe patru merg în Europa, iar alte șase stau cu frica retrogradării în sân. Mai rămân opt formații de mijloc cărora le va fi foarte greu să mai intre în jocuri de culise. De aici până la saltul valoric ar trebui să fie doar un pas.
Mi se pare un pic neserios faptul că se tot tergiversează stabilirea numărului de echipe din Liga 1. Chiar dacă sunt procese la TAS, chiar dacă o echipă sau alta mai are ceva de spus, numărul de formații trebuie anunțat: 12, 14, 16, 17 sau 18? Să zicem că „U” Cluj sau Rapid rămân în Liga 1. Păi când mai au timp să-și pună la punct lotul? Că una e viața în Liga 2 și altceva este să joci pe prima scenă fotbalistică a țării. Din acest motiv afirm că Liga 1 este în ceață!