Lecția de olandeză

octombrie 16, 2013 in CM 2014 - Brazilia

Arjen Robben a deschis balul la Istanbul. Sneijder a semnat condamnarea Turciei și învierea României. Jos pălăria în fața „olandezilor zburători”!

Arjen Robben a deschis balul la Istanbul. Sneijder a semnat condamnarea Turciei și învierea României. Jos pălăria în fața „olandezilor zburători”!

Cu chiu, cu vai, România a ajuns la baraj. Nu știu cât mai contează victoria cu 2-0 în fața Estoniei sau jocul slab al „tricolorilor”. Pasele înapoi, acțiunile în lateral, lipsa coerenței în atac, ezitările, toate sunt pe planul doi. Și asta pentru că Olanda ne-a oferit o lecție usturătoare de bun-simț și civilizație. M-am numărat printre cei care au ezitat să creadă în fair-play-ul Olandei. Și am greșit. „Batavii” ne-au arătat, marți seară, distanța dintre Balcani și Occident, dintre civilizație și… improvizație, dintre fotbal și kitsch. Olanda s-a ținut de cuvânt și a jucat corect. Poate învățăm și noi ceva din lecția asta de viață. Mai degrabă din lecția de olandeză. O țară pe care ar trebui s-o respectăm mai mult decât am făcut-o până acum. Thanks, Nederland!

Pe 11 septembrie am publicat editorialul „Lalelele nu înfloresc toamna”. Atunci nu credeam în fair-play-ul „batavilor”. Poate că, atunci, am avut dreptate dar dorința Olandei de a ajunge „cap de serie” la tragerea la sorți a grupelor turneului final din Brazilia a schimbat datele confruntării de la Istanbul. Una peste alta, m-am înșelat în privința atitudinii „portocalei mecanice”.
Olanda și-a făcut datoria față de ea. În primul rând. Pe de altă parte, Robben și colegii săi ne-au oferit o probă de profesionalism pur-sânge. Nu s-au sinchisit de isteria care a cuprins Turcia, iar antrenorul Louis van Gaal a anunțat, de la început, că România merge la baraj. Ce om!
Povestea asta cu Olanda și barajul reprezintă o lecție de viață. Copii, tinerii trebuie să învețe din așa ceva. Vremurile trăite în colțul ăsta din Balcani ne-au tocit normalitatea. Ceea ce la alții este normal, la noi sare din șablon. Olanda nu a făcut nimic special pentru România. Doar pentru ea. Ca națională de fotbal și ca țară. A umilit toate adversarele din grupa D și, probabil, a ajuns în bolul cu bilele „capilor de serie”.
Cât despre naționala noastră am să revin cu o analiză la rece. Jocul cu Estonia a fost dezamăgitor. Plecăm cu șansa a doua la baraj indiferent de numele adversarului. Doar o conjunctură favoribilă ne poate duce la Mondial. Ar fi frumos dar la ce joacă „tricolorii”, acum, pare imposibil. În fotbal s-au văzut multe așa că de ce să nu sperăm? Sper că lecția de olandeză a picat la țanc!