Lectia de atitudine

iunie 19, 2010 in Handbal

In plin Campionat Mondial pe continentul african, handbalistii „tricolori” au dat peste nas infumuratilor fotbalisti din nationala Romaniei. Daca reprezentativa antrenata de Razvan Lucescu vede turneul final din Africa de Sud la… televizor, elevii lui Vasile Stanga s-au calificat la Mondialul din 2011, gazduit de Suedia. Si ce calificare: dupa ce au pierdut la Bucuresti cu 28-32, handbalistii romani s-au impus in deplasare cu 37-32. Este pentru prima data dupa destramarea Uniunii Sovietice cand Rusia nu ajunge la regalul mondial.

Final de infarct in meciul disputat la Cekhov. Totul s-a decis in ultimele secunde, de parca am fi asistat la inregistrarea unui film despre handbalul masculin. Valentin Ghionea a adus diferenta de cinci goluri, din aruncare de la 7 metri, cand mai erau doar 20 de secunde pana la final. Rusii au luat cu asalt poarta Romaniei, disperati si uluiti de ceea ce li se intampla. „Tricolorii” au rezistat insa senzational si merg la Mondialul din Suedia.
Selectionata de handbal masculin a Romaniei se califica pentru a doua oara consecutiv la turneul final al Campionatului Mondial, dupa prezenta bifata in Croatia (2009). Interesant, si atunci Romania a trecut de Rusia in lupta pentru locurile 15-16.
M-a impresionat la handbalistii nostri nu atat rezultatul in sine cat, mai ales, atitudinea lor fata de marea performanta. Eterna problema a jocurilor de echipa, in Romania, este mentalitatea. Din cauza ei am pierdut numeroase medalii, trofee sau oportunitati importante de calificare. Cine mai credea ca dupa bataia incasata la Bucuresti, la patru goluri diferenta, nationala de handbal masculin va ingenunchia Rusia chiar la ea acasa? Va zic eu: nici un suporter, doar jucatorii si selectionerul Vasile Stanga.
O lectie de atitudine care merita prezentata si sportivilor selectionati la alte discipline. Orice este posibil in sport daca iti doresti cu adevarat sa faci performanta. Nu exista limite si nici obstacole daca muncesti si crezi in sansa ta pana in ultima secunda. Handbalistii „tricolori” au facut asta, iar acum se bucura pentru un succes absolut impresionat. Cinste lor!