„Cocosii galici”, jumuliti de mexicani

iunie 17, 2010 in CM 2010 - Africa de Sud

Dupa un parcurs modest in preliminarii, unde a fost colega de grupa cu Romania, dupa o calificare rusinoasa la baraj in dauna Irlandei, gratie unui gol penibil venit dupa un hent in careu facut de Thierry Henry, Franta este la un pas de a iesi pe usa din dos a turneului final. Mexic si Uruguay au nevoie, in meciul direct, de un egal de salon pentru a elimina aroganta Franta si stapana vuvuzelelor, Africa de Sud.

Hernandez si Blanco, ultimul din penalty, au semnat o frumoasa victorie a Mexicului. „Aztecii” sunt printre surprizele placute ale acestui Mondial si au aratat disponibilitati care ii pot propulsa spre fazele superioare. Adevarul este ca desi a fost un meci de totul sau nimic, Franta s-a comportat de parca venise sa semneze prezenta si nimic mai mult.
Hobby-ul selectionerului Raymond Domenech, acela de cititor in stele, va reprezenta de acum incolo principalul subiect de glume pentru presa franceza. Insistenta cu care Domenech i-a folosit pe Malouda, Govou si Anelka s-a transformat, in final, intr-un esec de proportii chiar si daca, printr-un miracol, francezii vor reusi sa iasa din grupa A.
Elanul mexicanilor si jocul bun din meciul cu Franta au adus spectacolul si in tribune. Fanii mexicani au acoperit sunetul strident al vuvuzelelor, din ce in ce mai putine la numar dupa rezultatele slabe ale Africii de Sud. Acum, Franta si Africa de Sud stau la mana rezultatului din meciul Uruguay-Mexic, doua formatii care ar putea testa rezervele in conditiile cand un egal le duce mai departe.

P.S. Grecia se alatura altor echipe care bifeaza premiere la turneul final din Africa de Sud. Elenii si-au trecut in cont primul succes din istorie la Cupa Mondiala, 2-1 cu Nigeria. Lipsa de experienta a africanilor si gestul necugetat facut de Kaita, care a luat cartonas rosu in prima repriza, au intors rezultatul de la 0-1 la 2-1 pentru greci.
Tot in grupa B, Argentina a facut spectacol cu Coreea de Sud. Un 4-1 stralucitor care arata clar ca echipa antrenata de Diego Maradona este una dintre favoritele la cucerirea trofeului. Gonzalo Higuain a facut un meci de zile mari reusind primul hattrick de la acest turneu final. Argentina este foarte, foarte aproape de optimile de finala…