În Europa, un fel de totul sau nimic!

iulie 27, 2017 in Internaţional

Fotbalul românesc are nevoie de Europa dar mai ales de banii care se pot câștiga prin calificarea în grupe!

Oricâte s-ar spune și s-ar scrie despre fotbalul românesc testul adevărului este în Europa. Acum vom vedea cât de mare este diferența dintre vorbe și valoare. Că la vorbe suntem campioni mondiali, iar la fotbal am cam ajuns ciuca bătăilor atunci când dăm piept cu granzii. Deja există o certitudine: Viitorul și-a „legalizat” titlul de campioană, a treia oară, în fața FCSB-ului. Cu toate că ambele ecipe au șanse de calificare, trupa lui Hagi a jucat un fotbal mai bun și are prima șansă la play-off-ul Ligii Campionilor. Astăzi urmează la rând, în Liga Europa, Dinamo și CSU Craiova. Misiuni aproape imposibile dar important este să joace bine, să arate că vor, că pot să-și depășească statutul de victime sigure dat de tragerea la sorți. Atenție mare la aceste jocuri pentru că există riscul, real, de a nu avea nicio echipă calificată mai departe. Nici nu vrem să ne gândim la așa ceva că ar fi un dezastru. Ca și în titlu, meciuri europene de totul sau nimic!

În UEFA Champions League, FCSB a arătat forță de joc datorită valorii lotului și experienței. Puține echipe reușesc să întoarcă rezultatul după ce au fost conduse de două ori în același meci. Asta e partea plină a paharului. Partea goală o reprezintă cuplul de fundași centrali, care au comis destule erori și nu au ajutat la construcție, dar mai ales stângăciile din exprimarea echipei. Lălăiala cu transferul unui jucător de valoare în centrul apărării îi poate costa scump pe „roș-albaștrii”. Poate chiar prezența în Europa. Totuși, un 2-2 care poate fi dat peste cap la Plzen.
Deși Apoel Nicosia nu a rupt gura târgului, Viitorul și-a făcut treaba și s-a impus în manșa-tur fără gol primit. Situație ideală pentru calificare. În loc de 1-0 putea să fie lejer 3-0, 4-0 dar ratările lui Țucudean au pompat apă la moara ciprioților și speranțe pentru retur. Trupa lui Hagi chiar are șanse de calificare deși returul va fi extrem de dificil. Din trei motive: temperatura ridicată, suporterii pătimași și valoarea lui Apoel, o echipă versată și obișnuită cu grupele Ligii Campionilor.
Ce așteptări avem azi de la Dinamo și CSU Craiova? Păi, determinare. Să joci cu Bilbao respectiv Milan este cea mai bună șansă de a arăta Europei, și nu numai, valoarea fotbalului românesc. Contează și calificarea, deși va fi foarte greu, dar mai ales maniera de joc. Fără frică, cu agresivitate pozitivă, cu încredere. Și Bilbao și Milan sunt la startul pregătirilor, iar asta poate reprezenta un avantaj dacă Dinamo și Craiova știu să-l pună în valoare.
Doar Astra pare să aibă o misiune mai ușoară cu Oleksandria dar ucraineenii rămân periculoși.
Fotbalul românesc are nevoie de puncte, de calificări, de Europa. Altfel începe… stingerea!

P.S. Dinamo – Athletic Bilbao, „Arena Națională”, ora 20:30, în direct la TVR1
CSU Craiova – AC Milan, stadionul „Municipal” Drobeta Turnu Severin, ora 21:00, în direct la Digi Sport1