Ilie Năstase, la borna „71”. La mulți ani, „Nasty”!

iulie 19, 2017 in Tenis

Când spui Ilie Năstase, oriunde te-ai afla, celor din jur apare pe buze, aproape instantaneu, un zâmbet mare!

Cel mai mare tenisman român din istorie și unul dintre cei mai apreciați sportivi ai lumii s-a născut la 19 iulie 1946. Deci, 71 de ani de viață din care cei mai mulți au fost dedicați tenisului. Năstase a fost de două ori nr. 1 mondial. În 1972, când a căștigat US Open, și 1973, când a triumfat la Roland Garros. În total, la simplu, Ilie Năstase a adunat 57 de titluri. La dublu, „Nasty” a câștigat turneele de la Roland Garros (1970), Wimbledon (1973) și US Open (1975). De patru ori a fost cel mai bun la Turneul Campionilor (1971,1972, 1973 și 1975), iar pentru echipa de Cupa Davis a jucat 146 de meciuri câștigând 109. Alături de Ion Țiriac a fost finalist al Cupei Davis în 1969, 1971 și 1972. „Nasty” este recunoscut pentru glumele sale, pentru tacticile de joc agresive dar și pentru incidentele de pomină care i-au marcat cariera și i-au adus porecla de „Răutăciosul”. Și nu în ultimul rând, Ilie Năstase a fost idolul femeilor frumoase. Viața lui „Nasty” a bătut deja filmul care așteaptă să fie turnat. A fost desemnat de patru ori „Cel mai bun sportiv român al anului” (1969, 1972, 1973 și 1974). Când spui Ilie Năstase spui România. La mulți ani, „Nasty” !!!

Puțini știu că Ilie Năstase are rădăcini basarabene. Mama sa era din Căinari, o localitate de lângă Tighina, iar tatăl său trăia în Soroca. Apoi familia sa a venit în România. De aici poate și dragostea pentru România cea Mare.
Ghinionul lui Năstase a fost că în perioada junioratului nu a avut voie să părăsească țara. De aici și marele său regret, timpul și regimul în care s-a născut. Dacă ar fi avut șansa să participe la turneele de juniori din Occident sigur și-ar fi depășit performanțele.
Viața lui Ilie Năstase este ca un film de senzație dar care așteaptă să fie turnat dar momentul întârzie pentru că în permanență apar episoade noi. 🙂 Cu de toate. De la nr. 1 mondial la idolul femeilor. General în Armata Română, Năstase și-a iubit țara și a preferat să joace pentru România deși a avut „n” ocazii să spună adio regimului comunist de la București.
„Nasty” a fost mereu altfel. Poate de aceea și-a surprins adversarii precum și publicul care l-a iubit enorm. Atât pentru stilul de joc – agresiv, riscant, dar de multe ori câștigător, cât și pentru felul haios de a trăi fiecare clipă. Astăzi, la 71 de ani, tot respectul nostru. La mulți ani, Ilie Năstase!