„IL Luce”, răspuns după 27 de ani

decembrie 27, 2013 in Special

Pentru Mircea Lucescu naționala României rămâne o poveste de dragoste neîmplinită. Și nu din vina lui!

Pentru Mircea Lucescu naționala României rămâne o poveste de dragoste neîmplinită. Și nu din vina lui!

Mircea Lucescu a declarat, pentru „Adevărul”, că nu va mai antrena echipa națională a Rămâniei. „Nu, niciodată!”, a sunat sec răspunsul lui „IL Luce”. O poveste veche și întortochiată. În anii ’80, Lucescu a dus naționala la Euro 1984 dintr-o „grupă de foc”, iar în 1986 a plecat. În loc de mulțumiri a primit critici și dispreț. Ani la rând, în momentele de criză ale echipei naționale, lumea s-a gândit la el. Nu și șefii fotbalului, în frunte cu Mircea Sandu. Ei au preferat alte nume. De ce? Pentru că Lucescu făcea ordine, spunea lucrurilor pe nume, iar asta nu putea face casă bună cu un fotbal mâncat de interese obscure care mai de care. Acum, după 27 de ani, tot într-un moment de criză, vine răspunsul. Un refuz de bun simț. Cei care l-au ignorant pe Mircea Lucescu îl merită cu vârf și îndesat. Dar niciodată să nu spui niciodată. Valabil și pentru Mircea Lucescu!

În 1981, Mircea Lucescu a preluat naționala de fotbal și a reconstruit-o din temelii. Peste trei ani a ajuns cu „tricolorii” la Euro ’84 deși a avut parte de o „grupă de foc” cu Italia (campioana mondială en-titre la acea vreme), Suedia, Cehoslovacia și Cipru. În 1986 a plecat la Dinamo unde a făcut o altă echipă mare cu care a atins „sferturile” și semifinalele Cupei Cupelor. La națională nu s-a mai întors…
Motivul? Nu a mai fost dorit deși a uluit lumea fotbalului cu performanțele realizate cu Brescia, Reggiana, Rapid, Inter Milano, Galatasaray, Beşiktaş sau Șahtior Donețk. „IL Luce” a pus mereu degetul pe rană atunci când naționala a trecut prin momente de criză. Suporterii l-au dorit, presa la fel, nu și cei care au condus ani la rând fotbalul românesc. Deși n-a spus-o asta la durut foarte mult.
După 27 de ani, Mircea Lucescu refuză politicos prima reprezentativă de fotbal. Într-un interviu de colecție pentru „Adevărul” (http://adevarul.ro/news/sport/mircea-lucescu-1_52bbfb40c7b855ff5600e50c/index.html), „IL Luce” spune clar: „Nu, niciodată. Eu mereu am fost adeptul ideii să dăm credit antrenorilor tineri”. Ceva de înțeles. Dar viața ne-a oferit atâtea și atâtea exemple. Fel de fel. De aceea e bine ca niciodată să nu spui niciodată! 🙂
Povestea lui Mircea Lucescu se încadrează perfect în „telenovela” eternă despre cum nu știm să ne prețuim valorile. La 68 de ani, decorat cu „Steaua României” pentru performanțele sale, Lucescu putea să ajute la reconstrucția echipei naționale. Nu a fost dorit, iar unde dragoste nu e nimic nu e!