Handbal fără… moral

decembrie 10, 2014 in Handbal

România a ratat victoria deși a avut în mână meciul cu Danemarca. Un 29-29 care se uită greu!

România a ratat victoria deși a avut în mână meciul cu Danemarca. Un 29-29 care se uită greu!

Nu este o găselniță ci o constatare după egalul de infarct cu Danemarca. Un 29-29 smuls de handbalistele daneze în penultima secundă de joc. Din nou iese în prim-plan o mare carență a echipelor românești: mentalitatea. Sunt „n” exemple când s-au ratat victorii memorabile sau trofee. De ani buni există această problemă dar nimeni nu vrea s-o rezolve. Fie nu sunt bani pentru angajarea unor psihologi sportivi, fie nu se merge în școli pentru a schimba ceva. Selecționerul Tadici și-a făcut treaba avertizându-le pe „tricolore”, cu un minut înainte de final, la time-out, ce au de făcut ca să câștige meciul însă fetele au procedat exact invers. Clar, ține de mentalitate. De modul în care se judecă fazele în regim de oboseală, de stres. Și așa s-a dus pe apa Sâmbetei o victorie meritată. Urmează Ucraina și speranța într-o calificare în faza următoare a europenelor din Ungaria!

Am fost sigur că „tricolorele” vor face un meci mare cu Danemarca. Chiar am crezut în victorie. După dezastrul cu Norvegia nu avea cum să vină altul la fel de urât. Adevărul e că sportivii români, în regim de stres, de teamă, joacă mai bine. Puteți constata asta la toate sporturile, nu numai în handbal.
Ce s-a întâmplat în partida cu Danemarca? Eterna poveste: antrenorul spune una, sportivele au făcut alta. Ține de mentalitate, de moral în situații complicate, tensionate, așa cum a fost finalul întâlnirii cu danezele. Asta se întâmplă cam la toate competițiile sportive din România. Problema ține de educația din școală sau din familie și se poate corecta, cât de cât, dacă se apelează la psihologi sportivi cu experiență. De la juniori până în competițiile profesioniste.
Să iei gol în penultima secundă de joc și să ratezi astfel victoria este umilitor. Înseamnă că moralul fetelor a fost praf. Culmea, la scorul de 29-28 pentru România când ar fi trebuit să facă prăpăd. Un fault de joc urmat de o eliminare rezolva soarta meciului. Pe final, selecționerul Gheorghe Tadici le-a cerut atacuri duse la limită, blocarea flancului stâng pe unde defilau nordicele, mobilitate etc. Dar fetelor noastre le-a intrat în cap pe o ureche și le-a ieșit pe cealaltă. Păcat de muncă, zău așa! 🙁
Acum urmează Ucraina. Meciul cu Danemarca trebuie uitat mai repede decât cel cu Norvegia. Există oricând un nou început, iar handbalistele din naționala României trebuie să profite de acestă șansă!