Steaua vrea bani de la… Steaua!

decembrie 8, 2014 in Liga 1

Ghencea, un stadion pentru două... Stele. Una cu numele, cealaltă cu banii! :)

Ghencea, un stadion pentru două… Stele. Una cu numele, cealaltă cu banii! 🙂

E clar: Armata vrea bani de la Gigi Becali pentru numele, culorile și emblema „Steaua”. E vorba, cum bine știți, de o hotărâre a justiției care trebuie pusă în aplicare, nu comentată, însă putem discuta despre ceea ce vrea proprietarul acestor drepturi. Prin Clubul Sportiv al Armatei „Steaua”. Bani, foarte mulți bani. La prima vedere nimic senzațional însă imaginea seamănă mai mult a afacere. Presa scrie de un milion de euro pe an plus „penalități” consistente pentru perioada 2004 – 2014 în care s-a folosit ilegal numele echipei. Transferurile, drepturile tv și de imagine, încasările, vânzările de produse promoționale, toate vor fi „vămuite”. Sume care pot ajunge la zeci de milioane de euro. Dacă toți banii vor ajunge în sport nu ar fi o dramă dar cine știe?

Scandalul pe tema numelui, emblemei și a culorilor folosite de echipa de fotbal Steaua a ajuns în zona banilor. Era de așteptat. Deși informațiile oficiale sunt încă sărace în cifre, zvonurile i-au amploare de la o zi la alta.
Presa vorbește deja despre o sumă fixă de un million de euro pe an. (http://www.onlinesport.ro/fotbal/liga-1/steaua/armata-stabilieste-pretul-si-conditii-draconice-pentru-marca-steaua-nid-111220/) La câți bani încasează anual Steaua lui Becali nu ar fi ceva spectaculos dar nu aici este problema. Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” mai vrea de la… FC Steaua despăgubiri pentru perioada 2004-2014 când numele a fost folosit ilegal. 🙁 Aici sumele pot deveni amețitoare de ordinul a zeci de milioane de euro!
Steaua vrea bani de la… Steaua. O situație care numai în România se poate întâlni. Mai devreme s-au mai târziu va trebui găsită o soluție. Dar nu una exagerată. Clubul Sportiv își va putea finanța mai bine activitatea cu ajutor de la fotbal. Dacă părțile vor ajunge la un punct comun toată lumea va avea de câștigat. Inclusiv construirea unei arene noi, în Ghencea.
Altfel, orice exagerare nu va aduce ceva bun. Clubul Sportiv va rămâne cu numele, culorile, emblema dar fără bani, iar Steaua lui Becali fără identitate și palmares. Nu-i exclus să apară două echipe: una în Liga 4, Steaua… Armatei, cealaltă, actuala FC Steaua, în Liga 1 dar cu alt nume. Două eșecuri din start pentru că în fotbal e greu să reziste cineva fără bani sau fără istorie.
În acest moment se întrevăd două formule de rezolvare. Prima: un parteneriat pe durata a minimum 50 de ani, care să înceapă din 2015, cu sume și ținte de performanță precise. A doua: cesionarea drepturilor asupra mărcii. Doar așa se poate realize ceva de valoare pe termen lung. Altfel, unii rămân cu numele, iar ceilalți cu banii!