Hai România!

septembrie 6, 2011 in EURO 2012

România, haide România!

Uite că a dat Dumnezeu și mergem la meci în teatrul viselor noastre, „Arena Națională”. Mai trebuie să avem și echipă. Important însă rămâne evenimentul din această seară. Cu Franța pe post de regină invitată la balul de deschidere. Pare imposibilă victoria „tricolorilor” dar se poate obține cu dăruire, curaj și tupeu. Ei au vedete de sute de milioane de euro, noi un grup unit. Forța colectivului este mai importantă decât valoarea individuală a jucătorilor. Hai România!

De ce ne putem agăța cu vorba ca să sperăm într-o victorie contra Franței? Dacă ne uităm la valoarea individuală a fiecărui jucător este o distanță ca de la cer la pământ. Franța are vedete de top precum Benzema, Ribery, Abidal, Evra sau Loris care își pun oricând amprenta asupra rezultatului final. În tabăra „tricolorilor”, după excluderea lui Adi Mutu, Torje era cam singurul jucător capabil să poată face diferența într-un anumit moment de joc. Torje este însă suspendat…
României îi rămâne doar șansa unui joc colectiv fără cusur. Aici va conta enorm unitatea grupului, determinarea și relațiile de joc gândite de selecționerul Victor Pițurcă. Aici, la capitolul surprize, Piți are antecedente favorabile însă Laurent Blanc este un tehnician versat și abil care știe să citească jocul adversarului și apoi să mute decisiv.
Poate era mai bine cu Mutu, Chivu și Rădoi dar asta e viața. Trebuie să jucăm cu ceea ce avem la această oră. În cazul lui Mutu vreau să accentuez că disciplina nu trebuie tolerată la un astfel de nivel dacă îți propui să construiești o echipă națională responsabilă și disciplinată. Încă un argument că principalul atu al unei echipe este colectivul.
Altfel, privind strict spre jocul cu Franța, vestea bună este că Ciprian Marica a fost recuperat și poate juca. O formulă de echipă se poate încropi, pe fugă, pe baza celor scrise prin ziare sau vorbite pe posturile de  radio și televiziune. Tătărușanu are experiență și meciuri în picioare. În centru apărării apare Chiricheș și Goian. Chiricheș, o „inovație” forțată de accidentări dar lui Piți îi place să riște. Vom vedea. Pe flancuri ne vom apăra cu Săpunaru și Raț, ceea ce mi se pare ok. În fața apărării va fi Bourceanu, iar la mijloc Nicoliță, Cociș, Lazăr și Tănase. Marica rămâne în avanposturi.
Tactica? Probabil o apărare organizată și compactă, cu joc la offside, completată de atacuri în grup,. Așa vom hăitui Franța dacă, bineînțeles, „tricolorii” vor avea benzină pentru atâta alergătură. Ne mai trebuie puțin noroc, uneori decisiv în fotbal.
Mă bazez și pe public. Federația vrea să pună presiune pe „cocoși” și a pregătit pentru asta zeci de mii de steaguri tricolore și tot atâtea cartoane colorate. Plus un show pe măsură înainte de meci. De aceea am preferat să asist la joc ca suporter, nu în calitate de jurnalist. Abia aștept să fac reportajul!