„Arena Naţională”, cu lumini şi… umbre

septembrie 7, 2011 in Națională

Frumos stadion, păcat de gazon!

Avem un stadion de cinci stele. La meciul cu Franţa, „Arena Naţională” a reuşit să schimbe miraculos mentalitatea românilor care vor să vadă „live” fenomenul fotbal şi echipa naţională. Cu certitudine acesta este marele câştig. Din păcate trebuia să dăm şi cu bâta-n balta. S-a pus un gazon de… vilă, nu unul pentru fotbal. Ne-am făcut de râs în toată Europa. Şi nu numai. Imnul de stat a fost şi el improvizat. Păcat de eveniment, zău aşa!

Putem spune că naţionala şi-a recuperat publicul pierdut, de mai mulţi ani, in Bucureşti. „Arena Naţională”, prin grandoare şi lux, a impus respect dar şi o atitudine occidentală. Am asistat la meci in sectorul 320, undeva in coltul din dreapta al tribunei a II-a cum priveşti de la „Oficială”. Vă dau cuvântul de onoare ca in zona mea nu am văzut un fan care să scuipe coji de seminţe pe jos, să facă scandal sau să înjure. Uluitor, nici măcar o înjurătură.
Este şocant, pur şi simplu şocant dacă ne raportăm la trecut. Dar este civilizat şi decent. Dincolo de orice fel de critici, întemeieate sau nu, formarea unui public „elite”, din prima secundă, reprezintă marele beneficiu adus, deocamdată, fotbalului românesc de către „Arena Naţională”.
Mentalitatea păguboasă, balcanică, pe care o afişăm la tot pasul a îngropat acest moment şi farmecul tribunelor. După meci nu am mai discutat de atmosfera din tribune, de jocul „tricolorilor” şi nici măcar de ratarea calificării. Toată lumea a vorbit doar de gazonul prost şi versurile sărite la imn de cântăreţul Marcel Pavel. Chestie de regie. Încă o dovadă ca la capitolul organizare rămânem corigenţi. Şi asta pentru că nu ne ocupăm cu atenţie de detaliile secundare.
Noroc că banii lui Gigi Becali rezolvă problema gazonului. Nu este normal aşa ceva mai ales că proprietarul, adică Primăria Capitalei, umblă cu bani publici. Dar e bine că se (re)face până la meciul Stelei, cu Schalke 04, din Liga Europa. Asta dacă nu o apărea cine ştie ce problemă… 🙂
Referitor la imn greşeala regizorului este de evidentă. Un exces de zel care s-a transformat într-un rateu penibil şi jenant. Inclusiv pentru Marcel Pavel. Un exces de zel şi pentru Prefectul Capitalei care s-a repezit să amendeze Federaţia şi pe cântăreţ ca un „tătuc” ascultător.
Dacă băteam Franţa mai interesa pe cineva toate astea? Cred că nu!