La mâna arbitrilor?

septembrie 13, 2011 in CCA

Dinamo cere excluderea lui Robert Dumitru din arbitraj!

O întrebare care zace în mintea multor patroni din fotbalul românesc. Și nu numai. Percepția generală este că arbitri fac cărțile în mai toate ligile. Nu știu dacă e chiar așa însă scandalurile declanșate de erorile grave de arbitraj nu mai contenesc. Acum, în etapa a 6-a de Liga 1, Robert Dumitru, Ovidiu Hațegan și Alexandru Tudor sunt cei care au comis-o cel mai grav. Ciudat, suspect de ciudat dacă de ne gândim că în Europa prestațiile brigăzilor românești sunt cât de cât ok. De ce în campionatul nostru sunt… altfel?

Tema devine o dilemă care, probabil, nu va primi prea curând un răspuns acceptabil. Cei de la Dinamo s-ar la gâtul lui Vasile Avram, președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) și îi cer pe un ton destul de agresiv ca arbitrul Robert Dumitru să fie exclus pe viață.
Dinamoviștii consideră că au existat trei faze clare de eliminare pe care Robert Dumitru le-a trecut cu vederea. Penalty şi eliminare în primele minute, apoi Muşat este lovit fără minge de Temwanjera, dar nici tuşierul și nici «centralul» nu au intervenit. Apoi Milanov i-a dat peste mînă arbitrului după ce a primit galben şi-l merita pe al doilea. Fără aceste erori este posibil ca scorul final să nu mai fie 3-1 pentru Vaslui. La capitolul greșeli eu aș adăuga un penalty pe care Dumitru l-a refuzat Vasluiului, în repriza secundă, după un fault la Sânmârtean.
Ovidiu Hațegan a făcut praf confruntarea Rapid-Brașov (1-1). Nu l-a eliminat pe „stegarul” Bruno Madeira la intrarea criminală asupra lui Deac, un penalty ciudat scos de același Deac în prima repriză și un altul trecut cu vederea, în al doilea mitan, când rapidistul Surdu l-a blocat pe Kanu în careu.
Alexandru Tudor, un arbitru respectat în Europa, a ieșit la rampă în meciul Gaz Metan – Steaua (3-0) cu două greșeli de începător. Nu a sancţionat un henţ evident la faza premergătoare golului doi al gazdelor și nu a acordat nimic la faza în care Bourceanu l-a împins în careu pe Bawab. Scorul era 1-0 pentru Gaz Metan.
Este incredibil ceea ce se petrece. Greșeli peste greșeli, care mai de care. Și abia am trecut de etapa cu numarul 6. Dezamăgirea este cu atât mai mare cu cât doi dintre cei trei arbitri care au greșit, Ovidiu Hațegan și Alexandru Tudor, poartă ecusonul FIFA. În meciurile internaționale ei nu gafează la așa dimensiuni. Oare nu vorbim despre același regulament? Cum este posibil să treci cu vederea penalty-uri clare, faulturi evidente petrecute la doar câți metri distanță? De la astfel de întrebări, deocamdată retorice, apar suspiciunile dezvoltate de presă și comentate în tribune.
Faze clare, taxate în spiritul și litera regulamentului în Europa, sunt trecute cu vederea la meciurile de Liga 1. Ținerile de tricou din spate, tragerile de timp, simulările, discuțiile cu arbitri sunt căteva exemple de indulgență care nu-și are rostul. Or toate astea fac rău fotbalului românesc pentru că atunci când joci în cupele europene tot ceea ce era trecut cu vederea în Liga 1 este sancționat. De cele mai multe ori cu efecte directe pe tabela de marcaj. Zău așa, chiar a ajuns fotbalul românesc la mâna arbitrilor?