Buna seara, Europa!

septembrie 14, 2011 in Special

Gălățenii se roagă pentru un debut fericit. Depinde de ei!

Oțelul Galați debutează, în seara asta, la balul din grupele Ligii Campionilor. Tocmai la Basel, în frumoasa, bogata și civilizata Elveție. Cam cu capul în jos după ce publicația „Blick” a catalogat România ca țara „unde nu există maniere”. Mâine, Rapid, Steaua și Vaslui încercă să pășească cu dreptul în Liga Europa. Avem nevoie de puncte dar mai ales de meciuri bune. Bună seara, Europa! Venim!

Mă tem pentru Oțelul. Nu legat de ceea ce se va petrece pe teren cât pentru moralul echipei. După meciurile proaste din campionat „oțelarii” sar în cazanul cu smoală din grupele UEFA Champions Leage (UCL). Basel nu este o forță. Nici pe departe. Elvețienii au însă experiență, știu ce să facă, știu cum să pună presiune pe un adversar temător și un pic speriat de debutul într-o altă lume a fotbalului.
O lume complet diferită de mizeriile prezente în culisele Ligii 1. Nu întâmplător în loc de pâine și sare, cum se obișnuiește pe la noi, gălățenii au avut parte de un articol de presă dur care conține adevăruri dureroase. Publicația „Blick”, care în urmă cu un an prefața partida cu CFR oferind imagini de la periferia Clujului, a adus în prim-plan „combinațiile” din fotbalul românesc. Dar și declarațiile mizerabile pe care oficialii din Liga 1 și le adresează reciproc și constant, înainte și după meciuri.
„În fotbalul românesc nu există maniere. Așa se face că patronul lui FC Vaslui, Adrian Porumboiu, a spus încă dinaintea sezonului că «CFR va obține cu siguranță șase puncte împotriva Oțelului”, a publicat „Blick”. Ziarul elevețian a comentat și despre președintele Oțelului, Maruis Stan, relatând că șeful clubului de la Dunăre a spus despre Porumboiu că este un… „nenorocit”.
Aceasta este imaginea pe care o are fotbalul nostru în Europa. Suntem la masa bogaților, în grupele UCL, dar ne prezentăm cu pecetea de trișori și needucați. Trebuie să acceptăm această postură pe care oamenii de fotbal din România și-au construit-o singuri. Dacă punem la socoteală și circul mediatic declanșat recent de gazonul montat pe „Arena Națională”, la meciul cu Franța, și incredibilele știri despre vopsirea acestuia ne dăm seama exact cât de jos am ajuns.
Dar ne facem speranțe pentru că iubim fotbalul. Ca sport. În nici un caz pe cei care îl conduc astăzi. Poate că Oțelul va reuși un rezultat bun doar dacă uită de toate porcăriile astea. Poate că în Europa League, mâine seară, Rapid, Steaua și Vaslui vor începe să strângă punctele ce pot readuce campioana României direct în grupele Ligii Campionilor.
Acest efort este însă în zadar dacă nu schimbăm mentalitatea și atmosfera din fotbalul nostru. Am ajuns de râsul curcilor cu fel și fel de prostii pe care oamenii de fotbal le comit în mod constant.
Ora adevărului vine, cu precizie, în seara asta, la 21:45, în Elveția, „patria ceasurilor”. Ce coincidență! 🙂 Fotbalul mare ne primește cu generozitate dar nu ne iartă dacă ne bătem joc de fenomen. Și totuși… Hai Oțelul! Hai Rapid!  Hai Steaua! Hai Vaslui!