Pariu pierdut cu… frica

septembrie 15, 2011 in Liga Campionilor

Pena a egalat cu o scăriţă de zile mari. Nu a fost suficient...

Oţelul Galaţi s-a temut prea mult de debutul în grupele Ligii Campionilor. Şi cum spune o vorbă de pe la noi „de ce ţie frică, nu scapi!”. Trupa lui Dorinel Munteanu a fost aproape să ia un punct unei echipa, FC Basel, care n-a strălucit. Oţelul a pierdut pentru că a jucat cu frică preferând o înfrângere decentă în locul unui joc curajos. „Oţelarii” s-au mulţumit cu puţin, o caracteristică specifică întregii societăţi româneşti. Şi au pierdut pariul cu… frica!

Dacă ne uităm la raportul posesie n-ar mai trebui să comentăm pe seama Oţelului. Cu 35 la sută control al mingii într-o partidă din grupele UEFA Champions League (UCL) nu poţi emite pretenţii la mai mult. Dar şi aşa campioana Romăniei putea să aducă în ţară cel puţin un punct. Basel a prins o zi proastă. Era o echipă de bătut…
Frica de debut le-a paralizat simţurile. Gălăţenii parcă nu aveau vlagă, forţă, se precipitau ori de căte ori era nevoie să lovească mingea cu forţă. O astfel de stare este dată de teama faţă de adversar. Asta explică şi posesia de doar 35 la sută, departe de pretenţiile unei echipe care vrea să strângă puncte în grupele UCL.
Cred că a fost acordat prea uşor penalty la contactul care a existat în careul Oţelului între Sălăgeanu şi Steller. Era minutul 84 şi în loc de 1-1 scorul a ajuns 2-1 pentru Basel. Cartonaşul roşu a fost o altă exagerare a „centralului” la un duel uşor pentru minge. Îl cred pe Sălăgeanu care a trăit prima „ispravă” de genul ăsta din carieră. Mă mir însă de decizia scoţianului William Collum, un arbitru care vine dintr-un fotbal în care astfel de faze sunt trecute la capitolul „luptă corp la corp”.
Oţelul a ratat punctul la Basel, poate chiar trei, pentru că a jucat cu teamă. I-a fost frică de exerienţa lui Basel din Liga Campionilor, de faptul că în sezonul trecut şi CFR-ul a încasat-o în Elveţia. Mai mult, cred că găleţenilor le-a fost teamă să atace cu curaj poata adversă din dorinţa de a obţine un scor strâns. Un fel de înfrângere decentă. O abordare un pic cam naşpa dacă ne uităm spre banca tehnică acolo unde se află Dorinel Munteanu, un fost mare jucator care s-a impus în carieră printr-un spirit de sacrificiu total.
Oţelul a plătit tribut fricii instalate chiar după tragerea la sorţi. Cu Manchester United, Benfica Lisabona şi FC Basel şansele de calificare sunt mici. Dar pentru locul 3, cel care duce în primăvara Ligii Europa, se putea lupta. Cu condiţia ca din milioanele de euro încasate pentru prezenţa în grupele UCL măcar două să fie investite în transferul unor jucători cu CV de Liga Campionilor. Cei de la Galaţi sau temut că pierd şi punctele şi bani. Aşa au ales statutul de figuranţi. O expresie dură, recunosc, dar care descrie perfect statutul pe care Oţelul Galaţi şi l-a asumat în actualul sezon de UEFA Champions League.