Fotbalul, la începutul… sfârșitului?

noiembrie 15, 2012 in Special

Recunosc, poate este un titlu exagerat. La fel de bine pot spune că reprezintă o percepție a realității. La începutul săptămânii au fost condamnările grele din „Dosarul Transferurilor”, iar spre finalul ei scandalul de la „U” Cluj și ancheta DIICOT în „lotul” celor 15 jucători transferați la Petrolul. Un alt caz, cel al Universității Craiova, în care clubul oltean câștigă fiecare termen de judecată în instanțele civile. Sper că n-am scăpat ceva important. Subiecte cu iz penal care ne dezvăluie o lume ascunsă, sub paravanul fotbalului, cu statute și regulamente mai presus de… legi. O figură de stil aproape de adevăr. Cu certitudine este doar începutul scadenței. Urmează alte nume, alte cluburi. Și, foarte probabil, descinderea în mafia pariurilor. Un fel de început al sfârșitului în fotbal? Tot ce se poate!

Chiar nu-mi face plăcere să scriu despre scandaluri. Dar n-am încotro. Ele ne sufocă zi de zi. Că vorbim despre politică, sport sau mass-media noțiunea de scandal este la modă și se vinde bine. Oriunde în România. Fotbalul nu avea cum să scape de cancerul ăsta. Altfel murea instantaneu. O acuzație, o înjurătură spusă cu foc la televizor, o prostie debitată doar de dragul de a fi spusă și multe alte tâmpenii crează a atmosferă care, la prima vedere, pare dinamică, plină de viață. În realitate vorbim despre un mecanism gripat, gata să explodeze!
Nu ai cum să faci performanță înainte de a avea cluburi bine organizate, profesioniste. Cu bugete transparente și publice. Cu tranzacții făcute la vedere, nu prin dos cu banii băgați în sacoșe de plastic, valize sau în genți diplomat. Cu meciuri trântite la mica înțelegere, cu arbitri blătuiți sau tunuri date la pariuri pe baza unor ponturi deochiate. Un sistem cu destule bube care au erupt acum. Consecințele sunt greu de cuantificat însă cel mai potrivit cuvânt care le poate descrie este dezastru.
Un fotbal în care un nume de legendă precum Universitatea Craiova este aruncat în mocirla uitării și indiferenței. Un fotbal în care disciplina și responsabilitatea sunt simple vorbe fluturate în vânt. Un fotbal în care oamenii din sistem fac bani pe seama unor partide jucate la pariuri cu mize mari. Și? Câinii latră, ursul merge!
Cale de-ntors nu prea mai este. Ori se schimbă sistemul, ori se alege praful de tot!