Imagine și cioburi

noiembrie 16, 2012 in Special

Scriu aceste rânduri și în același timp urmăresc pe net un interviu senzațional. Gică Popescu vorbește despre cariera sa la… „Vorbe grele”. Emisiunea lui Victor Ciutacu de la Antena 3. Sen-za-țio-na-lă!!! Imaginea unui mare campion și în același timp a unui mare caracter spusă atât de frumos de un om care a vrut să fie mai presus de lumea fotbalului. Ca educație, ca atitudine, ca responsabilitate. Din păcate, fostul căpitan al Barcelonei adună astăzi cioburile acestei imagini. Pe nedrept. O condamnare, fie și temporară, în „Dosarul Transferurilor” a făcut țăndări tot ceea ce a făcut bun. „Baciul” susține că e nevinovat. Și la ce argumente a adus chiar îl cred. Sper să o facă și instanța care va judeca recursul!

Gică Popescu este singurul acuzat dintre cei acuzați în „Dosarul Transferurilor” care a returnat statului banii considerați în afara legii. Cam 400.000 de dolari. Cu mult timp înainte de a începe ancheta. Un detaliu care spune ceva. Acum, „Baciul” a fost condamnat fără a exista o cât de mică expertiză contabilă care să identifice prejudiciul de care este acuzat.
O greșeală există. Asta e clar. Și Gică Popescu și-a asumat asta atunci când a luat decizia de a înapoia suma în cauză. Așa cum am scris acum câteva zile, în «„Dosarul Transferurilor”, de la o extremă la alta!», rămâne o distanță uriașă și un mare semn de întrebare în privința celor două verdicte de până acum, inițial cu achitare, apoi condamnare.
Nu țin să ajung avocatul lui Gică Popescu dar îl înțeleg perfect. Întregul sistem de valori pe care l-a construit cu multă trudă, în mulți ani, pe terenul de joc sau în familie, s-a sfărâmat în cioburi asemenea unei oblinzi în care arunci cu piatra. Până la urmă este treaba justiției dar diferența uriașă între cele două verdicte ridică semne de întrebare care nu se șterg prea curând. Cu urmări grave în viața acestui om.
Gică Popescu rămâne însă un model de reușită în viață pentru orice fotbalist. Indiferent ce se întâmplă la recurs, „Baciul” va fi mereu căpitanul Barcelonei. O postură la care cu greu va mai ajunge vreun fotbalist român. Și mai tare decât relele aduse de justiția făcută la televizor. O justiție nouă, inventată și generată de interese politice. Cel puțin asta am dedus din povestea de viață spusă de Gică Popescu.