Experimentul „Antalya”

februarie 11, 2015 in Națională

Anghel Iordănescu încearcă să revitalizeze „liniile” la echipa națională. Din păcate, cu cîteva excepții, nu prea are cu cine!

Anghel Iordănescu încearcă să revitalizeze „liniile” la echipa națională. Din păcate, cu câteva excepții, nu prea are cu cine!

Selecționerul Anghel Iordănescu caută jucători pentru viitoarele meciuri ale naționalei. Din păcate, „propunerile” campionatului sunt modeste. Remiza albă cu Bulgaria (0-0) și un chinuit 1-0 cu „pârliții” de la Sioni Bolnisi, locul 14 în Georgia 🙂 , ne arată că „Generalul” nu prea are pe cine să se bazeze în afara numelor deja consacrate. Teoretic, jucătorii convocați în Antalya reprezintă vârfuri valorice la echipe lor de club. Dacă aceste „vârfuri” s-au chinuit cu amărâții ăia de georgieni vă imaginați unde va ajunge naționala peste câțiva ani. Povestea cu „debutanții” nu ține. Cine are valoare joacă fotbal și câștigă. Nu este valoare, acesta este adevărul. 🙁 Iordănescu încearcă dar se vede că nu prea are cu cine!

Apariția selecționetei B este o decizie corectă în condițiile diminuării bazei de selecție. Supărarea nu vine de la numele convocate ci din regretul că Liga 1 nu oferă variante serioase pentru reprezentativa țării. Cu excepția unor nume consacrate, tot ce vine din prima divizie nu are calitate ca să îmbrace tricoul cu tricolor. Deocamdată.
Selecționerul Iordănescu a fost supărat pe jocul prestat în amicalul cu Sioni Bolnisi. Niște adversari vai de mama lor. Locul 14 în Georgia. În afara lui Budescu și Bălgrădean, care au mai fost pe la lot o singură dată, restul erau debutanți: Bălgrădean – Dumitraş, Nedelcearu, Bejan, Vătăjelu – Anton, Creţu – V. Lazăr, Budescu, Hora – M. Roman.
Chiar și așa scuzele nu se justifică. Dimpotrivă. Un fotbalist chemat în premieră la echipa națională ar trebui să dea totul pe teren. Dacă nu acum, atunci când? Meciurile amicale sunt cea mai bună ocazie ca să arate selecționerului că au valoare și pot juca la nivel mare. Și când colo de ce-am avut parte? 🙁
Indiferent de concluzii, experimentul „Antalya” este util. Măcar aflăm unde se află fotbalul românesc și ce ne va aștepta într-un viitor nu prea îndepărtat. „Generalul” știe ce face doar că nu mai are la dispoziție baza de selecție din anii ’90. De atunci și până astăzi centrele de copii și junior au fost lăsate de izbeliște, iar rezultatele se văd.
Dacă nu se schimbă ceva, urgent, naționala va ajunge să facă doar figurație. Că de performanță… când o face plopul pere și răchita micșunele!