Egal chinuit, joc slab

iunie 6, 2012 in Națională

Austria, cu un cap peste noi. La toate capitolele. Piți, mai ai mult de muncă!

Un test util cu Austria însă naționala României a suferit mult ca să nu plece învinsă de la Innsbruck. Un 0-0 chinuit după un joc slab. Din această perspectivă viitorul nu sună deloc bine. Nu ai cum să fii optimist înaintea unor meciuri oficiale cu echipe tari ca Olanda, Turcia sau Ungaria, în preliminariile CM 2014, atâta timp cât ai avut două șuturi pe spațiul porții austriece. Și alea tot chinuite. Doar portarul Tătărușanu s-a evidențiat din trupa lui Piți. Puțin, prea puțin pentru o națională cu pretenții!

Nu este vorba de nerăbdare ci doar despre o constatare. O echipă națională competitivă cere timp și răbdare. Foarte multă răbdare. După testul cu Elveția au apărut câteva licăriri de speranță dar și alea palide. Temerea s-a adeverit ieri seară, la Innsbruck, în amicalul cu Austria. Jocul „tricolorilor” încă nu are forța și tupeul caracteristic unei selecționate decisă să meargă la un turneu final de Campionat Mondial.
Austria ne-a dominat copios. Naționala României a semănat cu o echipă mică gata să facă orice ca să nu piardă. Fără tupeu în atac, fără dorința de a ține un pic de minge, fără idei. Așa se explică posesia net superioară a Austriei și numeroasele ocazii pe care „roș-albii” și le-au creat, în special în prima repriză.
Deși a fost încurajată de numeroși fani, selecționata României a rămas apatică până la final. Torje, în prima repriză, și Chipciu, spre finalul celei dea doua au încercat să marcheze un gol izbăvitor. Dar fără forță și încredere nu prea ai cum să faci asta. Nu mai pun la socoteală că arbitrul întâlnirii, olandezul Danny Makelie, a închis ochii la două faze în care austriecii trebuiau să primească penalty.
Așadar, un 0-0 cu iz de înfrângere. Sunt sigur că selecționerul Victor Pițurcă a văzut ce, cum și unde s-a greșit. Până la debutul în partidele oficiale, programate în toamnă, nu mai este mult. Corecturile trebuie făcute rapid și din mers. Apărarea a greșit nepermis de mult, în frunte cu Goian, la mijloc nu am prea contat, iar pe benzi a fost un joc previzibil, Torje și Tănase fiind anihilați cu ușurință.
Să nu dramatizăm prea tare. E loc de mai bine. Sigur vor mai apărea schimbări în formula de start. Omogenizarea este principala temă la zi. Dacă Piți reușete să facă asta până pe 7 septembrie, data meciului cu Estonia, vom avea speranțe la calificare. Altfel, ne vom amăgi cu ideea că România doar participă la calificările pentru Cupa Mondială!