Dulca, înfrângere din orgoliu?

noiembrie 14, 2015 in Națională

Antrenorul Cristi Dulca este criticat pentru selecția la U21 din cauza jocului slab și rezultatelor negative. Cum a fost cu Danemarca!

Antrenorul Cristi Dulca este criticat pentru selecția la U21 din cauza jocului slab și rezultatelor negative. Cum a fost cu Danemarca!

Un 0-3 cu Danemarca, ca la neprezentare, iar selecționerul Cristi Dulca contabilizează o nouă înfrângere pe „propria răspundere”. Un termen la modă în birocrație dar care poate face mai mult rău decât bine. Din păcate, teoria s-a (re)confirmat la naționala de tineret. Dulca s-a văitat că „este greu de făcut selecția” și „ne lipsesc vârfurile” dar n-a avut ochi pentru convocarea lui Florin Tănase sau pentru Nedelcu și Marin, lăsați pe banca de rezerve. Toți trei de la Viitorul lui Hagi, omul care l-a criticat pe Dulca ori de câte ori i s-a părut ceva în neregulă cu selecția. Dacă îl mai pun la socoteală și pe Ianis Hagi lista devine suspect de lungă. Cu o astfel de abordare, selecționerul Dulca a riscat și a pierdut rușinos cu danezii. Viitorul ocupă locul 2 în campionat datorită calității și formei jucătorilor. Dacă nici asta nu mai contează ca criteriu de selecție e clar că fotbalul românesc moare încet și sigur!

Sunt puțini oameni în fotbal care au dreptul să spună orice. Unul dintre ei, Gică Hagi. Și are dreptate. Florin Tănase nu a fost nici măcar convocat la lot deși cifrele sale sunt senzaționale: șapte goluri și trei pase decisive în cele 19 meciuri jucate în competițiile interne, aleargă în medie 12 km pe meci, joacă pe mai multe posturi etc. Poate cel mai bun jucător din țară la categoria 21 de ani. Incredibil…
Despre criteriile de selecție s-a tot vorbit mult și bine. O concluzie e clară: forma de moment și calitățile jucătorului ar trebuie să reprezinte borna de plecare în alcătuirea listei. Dar la noi nu e așa. Selecționerul Cristi Dulca a riscat și a piedut cu Danemarca tocmai pentru că a ignorant criteriile de mai sus. Pe lângă Florin Tănase l-a evitat și pe Ianis Hagi, iar dintre cei trei jucători convocați de la Viitorul a jucat doar Hodorogea, Nedelcu și Marin fiind lăsați pe bancă.
O abordare care naște multe semne de întrebare și suspiciuni. După 0-3 mai e ceva de spus? Hagi l-a tot criticat pe Dulca pentru selecție și e posibil ca vorbele „Regelui” să-l fi deranjat pe selecționer. Atât de mult încât s-a ajuns unde s-a ajuns. „Este greu de făcut selecție”, s-a văitat Cristi Dulca în fața presei. Dar cine l-a obligat să se bage în acest proiect?
Numirea unui selecționer la naționala de tineret cere un anumit tip de CV. Cu experiență în domeniu. Ce întâlnim la capitolul „experiență” în CV-ul selecționerului? Păi Avântul Reghin, FC Vaslui, Universitatea Cluj, Delta Tulcea, Gaz Metan Mediaș și direct la… U21. E distanță mare până la meciuri de genul celui cu Danemarca, nu? 🙁
Nu vreau să vorbesc despre demisie. Cristi Dulca trebuie lăsat să-și ducă mandatul până la capăt, iar dacă își schimbă viziunea chiar poate îndrepta lucrurile. Cu condiția să-i aducă la lot pe jucătorii cei mai în formă. Cât despre orgoliul său chiar nu are ce căuta pe listă. Dacă vrea performanță!