Fotbal pe propria răspundere?

noiembrie 9, 2015 in Special

O întrebare pentru cei care răspund de securitatea spectatorilor: cum ajung atâtea materiale pirotehnice în incinta „Arenei Naționale”?

O întrebare pentru cei care răspund de securitatea spectatorilor: cum ajung atâtea materiale pirotehnice în incinta „Arenei Naționale”?

Tragedia din Clubul „Colectiv” a scos la iveală haosul legislativ care reglementează modul de obținere al avizelor de funcționare pentru locații vizate de un număr mare de oameni și nu numai. Culmea, într-o astfel de zonă cu risc mare se află stadioanele, sălile sau arenele destinate sportului. Fotbalul, ca de obicei, „cap de afiș”. Steaua a ajuns să joace tocmai la Cluj pentru că „Arena Națională” nu avea ok-ul de la ISU. Mai pe direct, nu avea autorizația finală de la pompieri deși în ultima vreme a găzduit numeroase meciuri de fotbal dar mai ales show-uri de top completate de spectacole pirotehnice grandioase. Pentru spectatori, jucători sau artiști a existat un risc. Bine că nu s-a produs o nenorocire că altfel era jale mare. Fotbal și muzică pe propria răspundere chiar nu se poate!

Mulți fani ai fotbalului și muzicii și-au făcut cruce atunci când au auzit că „Arena Națională” nu are avizul final de la pompieri ci doar unul inițial obținut în faza de proiectare. Presa a vorbit despre probleme cu materialul din care este realizat acoperișul însă principalul motiv pentru care „Arena Națională” nu a primit avizul ISU este că parcarea de sub Tribuna 1 nu are prevăzute ieşiri în caz de incendiu, accesul făcându-se doar prin intermediul lifturilor. Poate așa o fi… Chiar dacă stadionul este dotat cu detectoare de fum și o rețea de hidranți cât timp nu există un ok final de la pompieri apar semne de îngrijorare. 🙁
Drama de la „Colectiv” a scos la iveală astfel de lucruri. Dacă în cazul celui mai mare stadion al țării au apărut ca din senin astfel de probleme ce să mai spunem despre alte arene sau săli ascunse în nu știu ce colț al țării? E musai să se verifice tot. Nu cu scopul de a scoate sau găsi țapi ispășitori ci pentru a corecta din timp anumite neglijențe organizatorice.
Cu focul nu-i de joacă. La competițiile sportive importante vin mii chiar zeci de mii de fani. E suficentă doar o scânteie ca focul și panica să mistuie viețile multor oameni. E mult mai ușor de prevenit decât de tratat efectele unei nesăbuințe. Fotbalul, sportul în general, reprezintă o stare de spirit menită să emane bucurie, nu tristețe.
Dacă unele avize se pot obține „pe propria răspundere” în sport nu este valabilă o astfel de abordare. Riscul ar fi imens, iar efectele aproape imposibil de calculat. Sport înseamă mișcare pentru viață și sănătate. Fotbalul, spectacol total. De aceea, cei care decid trebuie să țină dramele departe de această lume!