„Dosarul Transferurilor”, de la o extremă la alta!

noiembrie 13, 2012 in Special

Ca în fotbal. Acum șapte luni, cei opt inculpați în dosarul transferurilor jucătorilor de fotbal, Ioan și Victor Becali, George Copos, Cristi Borcea, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gigi Nețoiu și Gică Popescu au fost achitați de Tribunalul București. Ieri, Curtea de Apel București a dat condamnări cu executare sau suspendare pentru greii fotbalului românesc care de la Revoluție încoace au făcut „cărțile” în materie de transferuri. Cei implicați mai au o ultimă cale de atac, la Înalta Curte de Casație și Justiție. Asistăm la cea mai grea lovitură primită de lumea fotbalului românesc, o castă în care cu greu s-a putut intra chiar și pe vremea lui Ceaușeșcu. Rămâne un semn de întrebare în privința celor două verdicte de până acum, inițial achitare, apoi condamnare. Două extreme între care distanța este ca de la cer la pământ!

Ani grei de pușcărie plus sume colosale de returnat: 2.377.000 de lei. O lovitură de proporții dată unei lumii care a lucrat mereu după legile ei proprii. O castă în care cu greu ești acceptat, iar atunci când cineva calcă pe bec este rejectat imediat.
Cutremurul provocat de condamnările din „Dosarul Transferurilor” poate avea urmări incalculabile. Nu este exclus să asistăm la retrageri pe bandă rulantă a investitorilor din fotbal. Puțini dintre ei sunt curați, iar aceeia care „joacă” fair-play plătesc o căruță de bani impozite într-un sistem fiscal care nu ajută cu nimic fotbalul, sportul în general.
Dar legea e lege și trebuie respectată de toți. Că le place sau nu. Ciudat mi se pare decalajul enorm între cele două sentințe date până acum în acest dosar. Inițial, Tribunalul București i-a achitat pe cei vinovați. Luni, Curtea de Apel i-a trimis la zdup. Îndoiala se cuibărește în sufletul oricărui om precum și întrebarea, firească, dacă oamenii aceștia chiar sunt atât de vinovați din moment ce instanța are ezitări.
Efectul de imagine rămâne. Cu consecințe devastatoare chiar dacă la următorul recurs vom asista, poate, la o nouă… achitare. Mesajul momentului este că fotbalul românesc trebuie să se schimbe, să se reformeze din temelii. Total. Și asta se poate face doar prin schimbarea structurilor de comandă. Știți, vorba scriitorului Valeriu Butulescu: peștele de la cap se-mpute, astfel, coada își justifică propria sa duhoare!