Dor de Iura

noiembrie 10, 2012 in Special

Actorul Iurie Darie, peste 40 de producţii cinematografice de mare succes. Iura, românii te prețuiesc!

Actorul Iurie Darie, peste 40 de producţii cinematografice de mare succes. Iura, românii te prețuiesc!

Am crescut odată cu filmele lui Iurie Darie. Eram copil atunci când îl priveam cu suflarea tăiată în rolul maiorului Gheorghe Șonțu, în filmul „Pentru patrie” dedicat războiului de independență din 1877, când suna din goarnă atacul dorobanților asupra redutei Grivița. Am râs atunci când l-am văzut pe post de milițian în uniforma maiorului Dobrescu, din „Brigada Diverse”. Cred însă că rolurile cele mai reușite au fost cele din filmele istorice. Simion Jder, în „Frații Jderi”, este de notorietate. Dar mai ales rolul principal din filmul „Mușchetarul român”, un rol care l-a transformat pe Iurie Darie într-un fel de „Zorro al României”. Acum Iura nu mai este printre noi dar steaua lui va străluci mereu, acolo sus, pe bolta cerească. Astfel ne va aduce aminte de el. Dumnezeu să-l odihnească!

Desenator și actor, deopotrivă. La fel de talentat. Iurie Darie este unul dintre artiștii cei mai iubiți de români. Am crescut odată cu emisiunile lui în care ne desena orice, uneori cu ambele mâini. Am crescut împreună cu filmele sale pe care nu le-am ratam deși cenzura care exista înainte de Revoluție le difuza cu… „lingurița”. De asemenea, am trăit odată cu rolurile din piesele jucate pe scena Teatrului de Comedie. Și îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat șansa să pot vedea realizările unui actor uriaș!
Un actor cu personalitate care schimba cu ușurință zâmbetul cu tristețea. Și invers. Iura știa să se facă îndrăgit de public. Nu căuta asta dar reușea să obțină aplauzele cu mare ușurință. Era natural, era spontan, era uman. Dacă trăia în America sigur se alegea cu un Oscar. La noi a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor – Walk of Fame din Capitală. E bine și așa. Mereu am uitat să ne apreciem valorile cât timp sunt în viață, iar după aceea regretăm!
S-a făcut iubit de public pentru rolurile memorabile jucate în comedii sau filme istorice. În peste 40 de producții cinematografice, un adevărat record în materie. Alături de nume de legendă precum actorii Dem Rădulescu, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Stela Popescu, Mircea Albulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman sau Silviu Stănculescu. A lucrat cu regizori de mare clasă ca Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis, Ion Popescu Gopo sau Mircea Drăgan.
Vineri seară, la vârsta de 83 de ani, Iurie Darie a decis să ne lase după o lungă suferință. Lacrimile sunt grele ca plumbul, durerea e mare. România a mai pierdut un mare actor, un mare artist. Dar Iura va rămâne veșnic în sufletele românilor. Un fel de spirit național!

P.S. Slujba de înmormântare a actorului Iurie Darie va avea loc duminică, de la ora 14:00, la Cimitirul „Sfânta Vineri” din Bucureşti.