Dincolo de… „Marele Zid”

decembrie 12, 2009 in Handbal

Nationala de handbal feminin a Romaniei a spulberat reprezentativa Chinei, cu un scor care ne scuteste de orice comentarii: 40-19. Categoric, nu poate exista o comparatie intre faima „Marelui Zid” si cea a reprezentativei tarii gazda, dar rezonanta si dimensiunile victoriei conteaza pentru moral. Insa, pentru a ajunge in finala, tricolorele sunt condamnate sa castige si urmatoarele doua meciuri, cu Spania – vicecampioana Europei (duminica, de la ora 15:15) si Coreea de Sud – detinatoarea bronzului olimpic.

Fetele noastre au maturat pe jos cu China, intr-un meci pe care l-au dominat categoric timp de circa 50 de minute. Romania a preluat pentru prima data conducerea abia in minutul 10. Din acest moment, contraatacul a functionat perfect si le-a ajutat pe elevele lui Radu Voina sa intre la vestiare in avantaj, 21-12. Totusi, Voina n-a fost multumit de joc si a schimbat complet echipa. Decizie inspirata pentru ca Ungureanu, Puscasu, Nechita, Vadineanu, Tivadar, Moldovan si Manea au condus jocul, in cea dea doua repriza, doar spre poarta Chinei. Suficient pentru ca diferenta de scor sa fie confortabila.
O nota de 10 pentru Paula Ungureanu. Dupa retragerea Luminitei Hutupan am auzit multi colegi de breasla vaicarindu-se ca nationala de handbal feminin nu mai are portar de valoare. Uite ca nu-i deloc asa. Titularizata in ultima jumatate de ora, Paula a facut senzatie, reusind sa apere 11 din cele 18 aruncari la poarta ale chinezoaicelor. Un procentaj excelent, care ne da incredere ca va fi bine in urmatoarele jocuri.
Greul incepe abia duminica. Romania va da peste incomoda nationala a Spaniei, marea surpriza de la europenele de anul trecut. Atunci, ibericele au castigat cu 26-18 si nu au fost invinse decat in marea finala, de Norvegia. Acum, datele problemei sunt cu totul altele. Pe langa ambitie si dorinta de revansa, frumoasele care imbraca tricoul cu tricolor au si valoare. Suficient de multa pentru a lasa pe drum Spania si a merge spre semifinalele competitiei. Nu este suficient sa batem Spania. Obligatoriu avem nevoie de victorie si in confruntarea cu Coreea de Sud, detinatoarea medaliei de bronz la ultima Olimpiada, Beijing 2008. Repet, ne trebuie doar victorii, un egal anulând practic visul prezentei in marea finala.
Avem cel mai bun si experimentat lot de la Mondiale. In plus si omogen. Majoritatea jucatoarelor provin de la Oltchim, poate cea mai buna echipa de club din Europa. Daca la editia precedenta am cucerit doar argintul, acum consider ca Romania este mare favorita la cucerirea titlului mondial. Dincolo de „Marele Zid” este aurul. Luati-l!