„Digitus impudicus” în loc de fotbal!

aprilie 27, 2016 in Liga 1

Politica „degetului mijlociu” va duce fotbalul românesc doar în jos!

Politica „degetului mijlociu” va duce fotbalul românesc doar în jos!

Într-un fotbal care se prăbușește de la o zi la alta, cu stadioane pustii, jocuri modeste și multe cluburi în insolvență, „degetul indecent”, ca simbol al gesturilor golănești față de adversari și suporteri, câștigă tot mai mult teren. Șumudică, Stanciu și Săpunaru sunt ultimele exemple de gesturi și reacții nefirești față de public. Și nu numai. De ce se întâmplă asta? Pentru că patronii, președinții, antrenorii, jucătorii sau fanii întrețin, direct sau indirect, un astfel de dialog golănesc. De aceea sunt tribunele goale. Lumea bună nu mai vrea să fie martoră la un fotbal cu degetul mijlociu ridicat. Nici performanță, nici audiență, nici bani. Dacă astfel de gesturi apăreau în țări cu tradiție în fotbal, de exemplu în Germania, fără patru-cinci etape de suspendare, plus o căruță de bani, nu scăpa nimeni. Indiferent de nume și rang!

Din păcate, gesturile de mahala s-au înmulțit într-un fotbal a cărui ștachetă de performanță coboară, de la o zi la alta, constant și sigur. Jigniri și gesturi de pomină care nu au nimic în comun cu ideea de performanță. Și se mai miră boșii de ce nu vine lumea bună la meciuri. Păi ce să vadă sau să audă un copil, o femeie?
Totul pleacă de sus. O vorbă românească spune că „peștele de la cap se împute”. Cei care investesc în fotbal nu au realizat că banii vin de la spectatori. Spectatorii sunt cei care generează audiența, iar audiența face bani. Faptul că iubitorilor de fotbal nu li se oferă mai nimic, ca show sportiv, îi îndeamnă să stea acasă. Mulți dintre ei s-au săturat de degetele mijlocii ridicate spre X, Y sau Z. S-au săturat de înjurături, de măscăreli ordinare, de jigniri. 
Șumudică, Stanciu și Săpunaru sunt ultimele exemple negative. Dar ca ei au mai fost și alții. Sunt și, cu regret o spun, vor mai fi. Pentru că la noi se permite așa ceva găsinduse ca motivare fel și fel de explicații comice. Fără suspendări severe problema rămâne nerezolvată. Pe termen lung. Doar exemplul dur poate pune capac acestei situații ridicole.
Într-un fotbal cu degetul mijlociu ridicat, de mult prea multe ori, nu va exista performanță de top. Decât ierarhii de conjunctură întreținute de mediocritate și indiferență. Și așa se pierd valori, bani, iar lumea nu mai dă din coate ca să vină pe stadioane. În fond, pentru ce? Ca să audă și ce să vadă?