Titlu meritat, valoare și despre… arbitri

mai 2, 2016 in Liga 1

Antrenorul Marius Șumudică a scris istorie: Astra este campioana României. „Șumi”, antrenorul-suporter care amestecă, într-un stil unic, fotbalul cu pasiunea!

Antrenorul Marius Șumudică a scris istorie: Astra este campioana României. „Șumi”, antrenorul-suporter care amestecă, într-un stil unic, fotbalul cu pasiunea!

Astra Giurgiu este campioană pe merit. Trăgând linie și adunând trupa lui Șumudică chiar merită acest titlu. Chestie de valoare. Diferența au făcut-o rezultatele, iar rezultatele au fost generate de valoare. Scurt și cuprinzător. La socoteala de final aș mai adăuga și arbitrajele cu greșeli decisive. Într-o parte sau alta, de ani buni, „fluierașii” fac „cărțile”. O zonă gri a campionatului în care totul pare bătut în cuie pentru eternitate. Nici măcar „occidentalul” Vasaras nu a reușit să reformeze un sistem vechi și prăfuit dar puternic. Acum urmează Europa. Astra are în față banii din Liga Campionilor sau Liga Europa, bani care o pot salva financiar. Atunci vom avea testele finale pentru a constata cine și ce a decis cu adevărat campionatul din sezonul 2015-2016!

Astra a fost echipa care a dominat campionatul. Cu bune și rele, cu bani sau fără bani, cu un antrenor mai mult decât temperamental, fără prea mulți suporteri, cu șansă și cu un Alibec în formă maximă, cu arbitraje ok atunci când a avut nevoie, Astra a devenit campioana României.
Pe scurt, unitatea de grup a bătut numele sonore. Nu e obligatoriu să aduni valori recunoscute ca să faci o echipă redutabilă. Astra a strâns în grup valori pe care nu se punea așa mare preț ca pe ale Stelei, iar pe teren fotbalul a bătut socotelile făcute pe hârtiile din birouri. Aici cred că s-a făcut diferența. Și titlul a ajuns la Astra!
Au contat și arbitri. Ca la atâtea și atâtea ediții. Astra a fost ferită de erori de pomină în defavoarea ei în timp ce Steaua, cu mici excepții, le-a încasat în plin. Altădată erorile grave de arbitraj au ajutat-o dar acum, nu. Și acest sistem de play-off despre care se spune că este un succes. Oare? La multe jocuri tribunele au rămas goale, iar senzația generală a fost că echipele s-au grupat în „bisericuțe” și au jucat în funcție de interese. Poate este mult spus dar cam asta e senzația generală.
Triumful rămâne triumf dar nu am înțeles reacția jucătorilor Astrei care, imediat după încheierea meciului Steaua – Pandurii (1-1), au înjurat în cor… familiile rivalilor la titlu. Păcat că nu au înțeles să se bucure decent pentru că asemenea atitudini le fac rău. Dar cred că mai au timp să țină cont de aceste cuvinte. Astra se bucure că e deja CAMPIOANĂ. Felicitări!!!