De la Leicester pân’ la Giurgiu!

mai 3, 2016 in Special

Claudio Ranieri și Marius Șumudică, magicienii care și-au condus echipele spre cele mai surprinzătoare victorii în Premier League, respectiv Liga 1!

Claudio Ranieri și Marius Șumudică, magicienii care și-au condus echipele spre cele mai surprinzătoare victorii în Premier League, respectiv Liga 1!

Leicester City FC și Astra Giurgiu au început sezonul creditate cu șanse mari să se bată pentru evitarea retrogradării, respectiv pentru un loc la mijlocul clasamentului. Leicester a debutat în campionat ca o revelație și nimic mai mult dar fiecare meci jucat în Premier League a transformat revelația în certitudine. Astra părea un club copleșit de probleme financiare și incertitudini. Fără bani, cu patronul în pușcărie, giurgiuvenii și-au văzut de ale lor și au fost mereu în fruntea clasamentului Ligii 1. Ambele echipe au reușit o performanță miraculoasă cu ajutorul a doi magicieni: Claudio Ranieri, respectiv Marius Șumudică. Cine mai credea în Ranieri după eșecul cvasitotal cu naționala Greciei? Cine mai credea în Șumudică la un club cu un picior în groapa falimentului? Două exemple de viață din care trebuie să învețe toată lumea: puterea grupului face minuni și bate orice!

Leicester City a devenit una dintre cele mai surprinzătoare și frumoase campioane din istoria fotbalului. Patruzeci de puncte și evitarea retrogradării, acesta era obiectivul pentru echipă și antrenorul Claudio Ranieri. Cine ar fi pariat pe jucători ca N’Golo Kante, Jamie Vardy, Wes Morgan, Danny Drinkwater sau Riyad Mahrez? Acum, cu două etape înainte de final, candidata la retrogradare a pus mâna pe titlu. Leicester va juca în grupele Ligii Campionilor. U-lu-i-tor!!! Pur și simplu, u-lu-i-tor!!!
La Astra avem o poveste oarecum similară. Cu patronul Ioan Niculae trimis după gratii, cu visteria aproape goală, trupa de la Giurgiu părea și ea, la început de sezon, mai mult o candidată la mediocritate decât o pretendentă la titlu. Antrenorul Marius Șumudică s-a opus destinului și i-a motivat pe jucători cum a știut mai bine. Fără filosofii cine știe ce. Direct, bărbătește, omenește. Și așa a ajuns la primul titlul de campioană din istoria clubului de la Dunăre!
Succesul celor două formații transmite o idee clară: puterea grupului bate orice. În afară de muncă relațiile de joc sunt și efectul relațiilor din vestiar, de dincolo de stadion. Susținerea reciprocă în momentele dificile, asumarea de către toți cei implicați a eșecurilor și spiritul de sacrificiu au reprezentat principalele ingrediente ale unui triumf istoric.
Și Leicester și Astra vor juca în Liga Campionilor. Leicester, direct în grupe. Astra, în tururile preliminare. Tare interesantă ar fi o „dublă” între cele mai surprinzătoare campioane din fotbalul european. De la Leicester pân’ la Giurgiu sunt „doar” 2.762 km dar fotbalul-spectacol nu ține cont de distanțe!