De la Dică pân’ la Contra!

septembrie 18, 2017 in Liga 1

Fotbalul românesc are nevoie de antrenori cu personalitate care să-l tragă-n sus!

După victoria cu Plzen, toată lumea i-a lăudat pe Alibec și Budescu uitând de antrenorul Dică. După play-off-ul din campionatul trecut toți au lăudat Dinamo de mama focului dar prea puțin pe antrenorul Contra. Și Dică și Contra au făcut adevărate minuni la echipele lor. Dică a reușit să se impună în condiții total defavorabile, cu patronul gata să-l critice la fiecare pas greșit. Contra a făcut adevărate minuni cu o echipă în care se investesc bani cu țârâita. Se va vedea reculul după plecarea lui „Guriță” la națională. Nicolae Dică și Cosmin Contra sunt exponenții noului val de antrenori. Tupeul lor de a-și asuma riscuri i-a transformat în învingători, iar la un moment dat asta a compensat sau va compensa lipsa de experință. În cazul lui Dică, la nivel de Liga 1. În cazul lui Contra, la nivel de echipă națională. Fără tupeu și puțin noroc nu se pot obține rezultate mărețe!

De două meciuri FCSB ne-a oferit un fotbal de calitate. Cu două echipe oarecum diferite. În Liga Europa, un 3-0 ca de neprezentare cu Viktoria Plzen, iar în Liga 1 un 4-0 sec cu Gaz Metan Mediaș. Șapte goluri marcate, niciunul primit. Jocul a fost bun, majoritatea jucătorilor în creștere de formă. Antrenorul Nicolae Dică a reușit asta deși are parte, non-stop, de un patron ostil gata să-l facă praf și pulbere la prima eroare majoră.
Și Dinamo joacă un fotbal bun. Cosmin Contra a făcut din mai nimic… bici. 🙂 Bravo lui! „Guriță” s-a impus repede datorită organizării exemplare, chiar obsedantă, a jocului. Plus disciplina dusă la extrem. Cine-a greșit a plecat. Păcat că nu mai are timp să-și continue treaba la Dinamo. Naționala a reprezentat o provocare imposibil de refuzat deși ca selecționer experiența lui „Guriță” este zero.
Atât la Dică cât și la Contra este de apreciat tupeul de care dau dovadă cei doi. Un tupeu pozitiv generat de ideea de peformanță, iar asta vine de la valoarea pe care au avut-o ca jucători. Una mare, cu mult peste ceea ce vedem astăzi prin Liga 1 sau pe la echipa națională. Nu le-a fost frică să se bage ca antrenori la cluburi cu greutate, cu pretenții. Și cred că au reușit!
Între timp, Cosmin Contra a ajuns selecționerul României. Un pas uriaș în cariera sa. Nu a ezitat să accepte deși știa că n-are experiență pentru un asemenea post. Dar dacă nu renunță la principiile care l-au făcut celebru, printre care organizare și disciplină, va avea rezultate mari. Poate că într-un viitor, nu prea îndepărtat, locul său va fi ocupat de Nicolae Dică. De ce nu? Doi tehnicieni tineri care ne-au convis că știu drumul spre performanță mai bine decât îl trasează alții pe hârtie!