Atenție la selecționer!

septembrie 14, 2017 in Națională

De reținut: „Dacă nu riști, nu vei fi învins niciodată. Dar nici nu vei câștiga niciodată.” – Richard Nixon

Din lista scurtă a Federației pentru postul de selecționer al naționalei de fotbal Cosmin Contra pare câștigătorul. Dan Petrescu nu s-a înțeles cu oficialii de la Casa Fotbalului, iar pe Walter Zenga nu știm dacă l-a întrebat cineva. Marea problemă, ca și în cazul germanului Christoph Daum, este că toți cei trei nominalizați au experiență zero ca antrenori de echipă națională. Daum a eșuat probabil din acest motiv. Cine oferă garanții că „Guriță”, un excelent antrenor de club, va face mai mult în locul neamțului? Fără criteriul de experiență la alegerea noului selecționer cei care-l vor numi își asumă un alt mare risc. Poate să iasă bine, poate să fie un rateu și mai exploziv. Este adevărat, cine nu riscă nu câștigă. Totuși, atenție mare la selecționer. Graba strică treaba!

Cosmin Contra este o alegere inspirată dacă ne uităm peste CV-ul său. Rezultate frumoase la nivel de club, apreciat în Spania pentru ce-a făcut la Getafe, promotorul unui joc extrem de bine organizat în atac și apărare, stil ofensiv. Toate bune și frumoase până când vorbim despre echipa națională.
Ca selecționer, Contra nu a bifat niciun minut și nici n-a avut tangențe cu vreo reprezentativă de juniori sau tineret. Pur și simplu, posibila sa numire este un alt risc asumat de Federație, cu șanse mai mari de reușită decât în cazul domnului Daum. Uitați-vă la naționala Argentinei. Nu l-ar fi pus ei selecționer pe „Cholo” Simeone? Eu zic că dacă doreau îl numeau selecționer dar a fost preferat Jorge Sampaoli, un antrenor cu rezultate excelente pe banca tehnică a naționalei statului Chile.
Mai mult, Contra este un tip coleric, se înfurie ușor pe arbitri atunci când greșesc, iar la nivel de națională asta se „taxează” imediat. Nu o spun cu răutate ci doar pentru a analiza toate amănuntele atunci când vorbim despre posibilul viitor selecționer.
Dacă se va parafa numirea lui Cosmin Contra nu vor exista decât două variante: ori dă lovitura și arată că este meseriaș ca selecționer, ori vom avea parte de momente mai grele decât în mandatul lui Christoph Daum. Dar, dacă ne punem în pielea celor care decid cred că sunt de înțeles. Fără risc nu câștigi. Contra este un pariu cu șanse de reușită. Depinde însă de rezultate. Lumea nu mai are răbdare, iar fără rezultate pozitive imediate „Guriță” nu va rezista multă vreme. Repet, atenție la selecționer!

P.S. 1 ora 17:30 Se pare că peste noapte antrenorul Cosmin Contra a ajuns varianta nr. 2 pentru echipa națională. Chiar și așa rămâne valabil ceea ce comentam mai sus: naționala are nevoie de un antrenor cu experiență de… selecționer !!!
P.S. 2 ora 20:30 Revenire pe bursa zvonurilor… 🙂 Antrenorul Cosmin Contra va fi noul selecționer al naționalei României după ce Dan Petrescu a refuzat oferta Federației. Să fie într-un ceas bun!