Curaj, România, curaj!

octombrie 12, 2012 in CM 2014 - Brazilia

Mutu, omul care-aduce golul. Mutu, jucătorul care poate înclina balanţa. Poate, poate…

Un meci dificil cu Turcia. Dar nu imposibil. „Tricolorii” trebuie să creadă în şansa lor. Altfel de ce s-au mai dus acolo? Cu o condiţie: să joace fotbal. Dacă ne băgăm cu fundu-n poartă şi dăm „bubuite” în tribună vom fi făcuţi una cu pământul. Turcia trebuie atacată cu curaj pentru că are probleme în apărare, mai ales în zona centrală. Mutu să dea tonul. Are experienţă cu carul şi transmite încredere colegilor din teren. Doar să putem ţine ritmul. Unul foarte ridicat dacă ne luăm după ce au arătat „ienicerii” în Olanda. În fond, băieţii noştri nu au prea multe de pierdut. Doar de câştigat. Meciul este în deplasare şi orice punct contează la „adevăr”. Dacă batem acolo îi scoatem pe turci din cărţi. Şi se poate. Vasluiul a reuşit un egal cu Fener. Tot pe „Şükrü Saracoğlu”, stadionul infernului. Avem nevoie de tupeu şi încredere. Curaj, România, curaj!

Mă aştep ca selecţionerul Victor Piţurcă să inventeze ceva care să surprindă adversarul din această seară. Poate în atac, cu Bogdan Stancu. Băiatul joacă în Turcia, la Orduspor, şi îi cunoaşte destul de bine pe turci. Poate fi Mutu. Din prima sau din a doua repriză? Logic este să intre de la început ca să dea încredere şi curaj echipei. Nici în al doilea mitan n-ar fi rău că ar hărţui o apărare obosită. Poate Marica? E posibil. Lângă Mutu. Ca să facem praf „reduta” turcilor!
Speculaţii. Şi gânduri. Vom vedea când începe jocul. Sincer, mă bazez pe eternul noroc de care are parte Piţi. Doar că în această seară nu este suficient. România trebuie să joace fotbal, să atace dacă vrea să ţină departe de poartă gurile de foc ale turcilor în frunte cu Arda Turan. Ideal ar fi să marcăm ca să reducem la tăcere publicul fanatic care va invada tribunele stadionului „Şükrü Saracoğlu”.
„Tricolorii” nu sunt singuri acolo. Am înţeles că trei mii de inimi de români vor pulsa emoţie, alături de ei, în „groapa cu lei”. Şi alte milioane vor trăi pentru ei, aici, în România. Fiecare secundă, fiecare pasă, fiecare şut. România poate obţine un rezultat pozitiv la Istanbul. România trebuie să obţină măcar un punct acolo pentru a căpăta încredere şi speranţă.
Şi pentru că fiecare fan este un „antrenor” vă las să comentaţi formula de echipă care ar putea să intre pe teren în această seară: Tătărușanu – Tamaș, Chiricheş, Goian, Raț (cpt.) – Bourceanu, Pintilii – Torje, Grozav, Chipciu – Stancu. Ce ziceţi? Cu Mutu şi Marica spre final. Pare bine…
Nu vă faceţi program diseară: Turcia – România, de la ora 20:30, pe TVR1. Hai România!