Cupa Davis: Supravieţuim!

septembrie 16, 2012 in Tenis

Victor Crivoi, omul care a adus fericirea şi punctul salvator.

Aşa cum bănuiam, echipa României a reuşit să valorifice victoria de moral reuşită la dublu de Horia Tecău şi Florin Mergea. Ziua în plus de odihnă de care s-au bucurat Marius Copil şi Victor Crivoi a fost decisivă. Finlandezii Jarkko Nieminen şi Harri Heliovaara nu au mai fost aşa de proaspeţi ca în primele două zile. Şi totuşi au luptat. Nieminen a trecut de Copil şi a egalat pe tabelă: 2-2. Meciul cel mare l-a avut Crivoi. Deşi condus cu 2-1 la seturi de Heliovaara, Victor Crivoi a revenit miraculos câştigând punctul decisiv:  4-6, 7-6 (5), 6-7 (2), 6-3, 7-5. Un 3-2 la general muncit şi meritat. Un 3-2 care menţine România în grupa Euro-Africană. În concluzie, supravieţuim!

Eram convins că Tecău, Mergea, Copil şi Crivoi vor câştiga meciul cu Finlanda. După cum a început confruntarea, vineri, mă aşteptam ca nordicii să ne facă praf. Ne-am revenit cu chiu, cu vai şi după prima zi a fost 1-1. Efectul psihologic s-a declanşat după partida de dublu. Victoria reuşită de Horia Tecău şi Florin Mergea a dat aripi unei echipe apăsată de certurile iscate în ultima vreme între şefa Federaţiei, Ruxandra Dragomir, şi nume importante ale tenisului românesc, de ieri şi de azi.
Finlandezii au folosit la dublu aceeaşi jucători: Jarkko Nieminen şi Harri Heliovaara. Două zile cu meciuri tari. Destul de greu să mai fi proaspăt mai ales după ce ai mai şi luat bătaie. În aceste condiţii, Marius Copil şi Victor Crivoi nu prea aveau cum să rateze victoria finală. Copil ne-a panicat un pic după ce a pierdut meciul cu Jarkko Nieminen. Singura speranţă de salvare rămânea Victor Crivoi.
Partida lui Crivoi cu Harri Heliovaara a fost complicată. Ca desfăşurare, ca scor. Finlandezul avea la un moment dat 2-1 la seturi. Un moment greu. Credeam că totul s-a terminat. Nu şi Crivoi. Băiatul a strâns din dinţi şi a câştigat minge după minge. După patru ore şi jumătate de luptă surdă Victor Crivoi a adus punctul decisiv pentru România. O victorie mare care menţine echipa ţării noastre în grupa Euro-Africană.
Chestia asta cu grupa sună exotic şi arată decăderea totală a tenisului românesc. Nu mă bucur de victorie decât pentru băieţii care au muncit pentru ea. În rest deloc. Ce vom face în viitor? Oricât de simpatică îmi este doamna Dragomir, şefa Federaţiei, răceala pe care o manifestă faţă de foşti jucători de legendă ai Românei nu este în beneficiul acestui sport.
Astăzi, supravieţuim în grupe zonale exotice, mâine n-o să mai fim nici aici. Cu cine să construim? Cu cine?