Cupa Davis: România respiră!

septembrie 15, 2012 in Tenis

În anii ’70, Ilie Năstase şi Ion Ţiriac ne-au făcut să visăm la „Salatiera de argint”. Astăzi, ne chinuim prin grupa Euro-Africană!

Horia Tecău şi Florin Mergea ţin în viaţă România. După meciurile de simplu scorul era 1-1 aşa că devenise obligatorie victoria la dublu. Tecău şi Mergea au reuşit. Ca în vremurile bune când formau un dublu de temut. Victoria în faţa finlandezilor Jarkko Nieminen şi Harri Heliovaara e mai importantă decât pare la prima vedere. La scorul gereral de 2-1, Marius Copil şi Victor Crivoi au prima şansă la simplu pentru că sunt mai odihniţi. România respiră din nou după ce începuse prost confruntarea cu Finlanda. Şi are prima şansă să se menţină în Grupa I a Zonei Euro-Africane a Cupei Davis!După ce Victor Crivoi a pierdut categoric primul meci de simplu, cu Jarkko Nieminen, iar Marius Copil a pierdut primul set (3-6) în confruntarea cu Harri Heliovaara am crezut că nordicii ne fac praf. Copil nu s-a pierdut cu firea şi a revenit senzaţional impunându-se în final cu 3-1 la seturi. Un prim moment psihologic favorabil României.
Apoi a urmat meciul de dublu. După patru ani de destin diferit, Horia Tecău şi Florin Mergea s-au reunit de aceeaşi parte a fileului şi au făcut un meci mare la dublu. Perechea finlandeză, formată din Jarkko Nieminen și Harri Heliovaara, a fost făcută una cu pământul. Scorul de 3-0 la seturi spune totul şi mă scuteşte de comentarii în plus.
Inspiraţie. Intuiţie. Poate toate la un loc, iar aici merită felicitat antrenorul nejucător Ciprian Porumb. Nu mai avem echipa de altădată, cu Andrei Pavel lider, dar măcar a rămas puţin spirit de luptă. Şi acest mic detaliu ne poate ajuta să rămânem pe linia de plutire. Că despre grupa de elită evit să vorbesc pentru că mi se pare un obiectiv prea îndrăzneţ în raport cu valoarea jucătorilor noştri.
Să aşteptăm cu încredere ultimele două meciuri de simplu. Nu va fi uşor. Există însă avantajul unei zile de odihnă în plus pentru Crivoi şi Copil. Un atu care poate fi exploatat cu un joc bun şi inteligent. Tenisul românesc poate avea parte de o duminică frumoasă. Dacă băieţii noştri cred în victorie atunci va fi!