Lumini şi umbre pentru Europa

septembrie 17, 2012 in Liga 1

„Motoreta” Popa face ravagii pe flancul drept al Stelei. Dacă o ţine tot aşa din „rezervă de lux” va ajunge titular de drept!

La prima vedere, CFR Cluj şi Steaua au trecut cu bine testele pentru Europa. Din campionat. Steaua este noul lider din Liga 1. Victoria de la Iaşi, 3-0 cu CSMS, e importantă dar adversarul a fost unul modest, de bătut. La Stuttgart va fi altă mâncare de peşte. CFR a câştigat la Bucureşti, 1-0 cu Dinamo. Campioana en-titre a tremurat serios şi s-a rugat să se termine meciul mai repede ca să rămână cu toate punctele. Cu Braga nu mai merg jumătăţile de măsură. Victorii bune pentru moral însă rezultatele pozitive sunt decise doar de calitatea jocului. În etapa asta, nici Steaua şi nici CFR nu au impresionat la acest capitol. Totuşi, Steaua şi CFR se pot întoarce acasă cu puncte europene. Baftă!

Deşi juca la Bucureşti, CFR a avut multe ocazii de a marca în primele 20 de minute ale confruntării cu Dinamo. Golul a venit abia în repriza secundă, reuşita lui Rui Pedro compensând ocaziile despre care am vorbit. Ratările rămân, iar la Braga nu vor mai fi atât de multe ocazii. Poate una, două şi atunci trebuie să bagi mingea în aţe. Altfel, pierzi!
Mai grav mi s-a părut finalul de meci. CFR a cedat total iniţiativa şi doar Divinitatea i-a ajutat pe clujeni să nu primească gol. Gafele din apărare s-au ţinut lanţ, iar această nesiguranţă a defensivei poate fi decisivă în ecuaţia partidei cu Braga. Apărarea, specialitatea antrenorului Ioan Andone, nu reuşeşte să-şi corecteze erorile. Un semn mare de întrebare şi nelinişte înaintea deplasării în Portugalia.
La Iaşi, Steaua a avut parte de un antrenament cu public. Reuşit. Deşi acolo a ajuns ca antrenor Liviu Ciobotariu, echipa din Copou nu a mai avut motivaţia şi ambiţia arătată cu Ionuţ Popa pe bancă. Aici s-a rupt filmul pentru gazde. În rest este vorba despre statistică. Un 3-0 de necontestat pentru Steaua care îi aşează pe „roş-albaştrii” în fotoliul de lider al Ligii 1.
Chiar dacă Iaşul nu a fost nici pe departe un adversar de talia lui VfB Stuttgart jocul Stelei nu a fost strălucit. Dimpotrivă. Totuşi sunt câteva lucruri de spus. Revenirea lui Chipciu este de bun augur. Se vede că băieţaşul ăsta a învaţat din criticile care i s-au adus, s-a pregătit serios şi a jucat cu determinare. Rezultatul? O „doppietta” ca-n Italia. Apoi acest tumultos Adi Popa. Rezerva lui Tănase. Excelent, creativ, debordant, cu două pase decisive la golurile doi şi trei marcate de Rocha respectiv Chipciu.
Şi-atunci, cine ar trebui să fie titular în Germania? 🙂