Contra, validat!

octombrie 9, 2017 in Națională

Selecționerul Cosmin Contra este mulțumit de egalul cu Danemarca, de atitudinea și efortul jucătorilor!

La Copenhaga, Cosmin Contra și-a validat mandatul de selecționer. România n-a jucat cine știe ce dar nici rău. În arhive rămân însă doar rezultatele, nu comentariile. Un 1-1 scos în inferioritate numerică și cu riscul asumant ca pe final naționala să joace cu doi atacanți. „Guriță” a dovedit că știe să mute bine atunci când e cazul. Cum se spune pe la noi „dacă e să mori mai bine mori pe mâna ta”. Și uite că n-a murit. Dimpotrivă, naționala a scos un rezultat care dă speranțe pentru ceea ce va urma, pentru viitor. Dar mai este de muncă și de căutat soluții. De exemplu, flancul stâng a fost vulnerabil. Poate trebuie luat în calcul chemarea lui Junior Morais care a primit cetățenia română. Mai sunt și altele de spus. Important este că am văzut ceva mai multă atitudine, dorință dar nu și zâmbetul pe buze de altădată. Poate aici trebuie umblat pentru a construi o reprezentativă puternică, cu personalitate!

România nu s-a calificat la Mondial. Vina aparține fostului selecționer Christoph Daum dar mai ales celor care l-au numit în funcție. De nevoie, varianta Cosmin Contra pare mai bună. Un 1-1 acasă la Danemarca nu e de ici de colea. Indiferent de cum s-a jucat și ce s-a întâmplat pe teren. Danezii au fost superiori la toate capitolele, au avut și un gol anulat, dar „tricolorii” au exploatat singura lor eroare și au egalat.
Nu l-am judecat pe Cosmin Contra după meciul cu Kazahstan pentru că România nu a avut probleme. La Copenhaga a fost altceva. Minute bune cu om în minus pe final, cam jumătate de oră, presiune cvasitotală a danezilor, stadion arhiplin și altele. Contra nu s-a speriat, a scos un mijlocaș și a jucat cu doi atacanți. Risc asumat și concretizat. Țucudean a fost jucătorul potrivit la locul potrivit, iar Deac a speculat cu gol bâlbâiala apărării daneze.
La plus aș mai trece prestația lui Bălașa, care nu mai jucase fundaș dreapta din februarie însă a securizat flancul drept. Și dăruirea jucătorilor ar fi un aspect pozitiv, cu mult peste ce-am văzut în mandatul lui Daum. Pe minus ar fi folosirea unor jucători trecuți bine de 30 de ani. Atât cu Kazahstan cât și cu Danemarca. Cu încă doi ani în plus până la europenele din 2020 va fi și mai greu.
Întinerirea primei reprezentative este absolut necesară. Dar nu oricum. De aceea îl înțelegem pe Contra care vrea să păstreze cu orice preț jucătorii cu experiență și ani buni în fotbalul mare. Oricum, resuscitarea echipei naționale pare să fie pe drumul cel bun. Așteptăm și alte confirmări!