Cele 10 porunci ale sportului

decembrie 15, 2012 in Special

Elisabeta Lipă, Ivan Patzaichin, echipajul feminin de 8+1 și alți campioni merită o pistă olimpică de top. E chiar așa de greu de făcut?

Elisabeta Lipă, Ivan Patzaichin, echipajul feminin de 8+1 și alți campioni merită o pistă olimpică de top. E chiar așa de greu de făcut?

Sportul românesc continuă să respire greu dar fără să fie conectat la aparatul cu oxigen. În ultimii patru ani era gata să dea ortul popii însă mereu s-au găsit soluții salvatoare și bani ca să poată face din nimic… bici. Acum există ceva optimism. Am auzit că se dorește reînființarea Ministerului Sportului. De mult trebuia făcut asta. Se impune o strategie clară prin care să se refacă baza națională de selecție. Sunt investiții în infrastructură care sunt așteptate de ani buni. Până acum au fost mai importante terenurile de fotbal în pantă sau sălile de sport în localități părăsite de tineri. Este nevoie de competiții pentru sportul de masă, antrenori care știu meserie și respect pentru campioni. Doar așa sportul românesc poate redeveni ce-a fost și mai mult decât atât!

Cele mai importante 10 priorități din sport ar putea fi următoarele:
1. Organizarea unei competiții naționale pentru sportul de masă la toate disciplinele sportive, gen „Daciada”, care să permită antrenorilor să facă o selecție riguroasă pentru marea performanță. Un fel de Olimpiadă a României!
2. Introducerea în școli a minimum patru ore de sport pe săptămână. Fiecare școală să se specializeze în promovarea unui anumit sport în funcție de calificarea cadrelor didactice.
3. Modernizarea bazelor de antrenament și dotarea cluburilor sportive școlare cu materiale și echipamente performante. Instituirea unui sistem semiprofesionist, cu salarii motivante pentru profesorii-antrenori și burse de performanță pentru elevii aflați în sistem. Relații contractuale între copil (familie) și clubul sportiv școlar. Guvernul investește, iar dacă un junior este valoros din transferul acestuia se va recupera o parte sau chiar toată suma investită.
4. Construirea, în București, a unei săli polivalente multifucționale de peste 10.000 de locuri.
5. Demolarea patinoarului „Mihai Flamaropol”, din Capitală, și construirea pe același loc a unui pationar modern, multifuncțional.
6. Construirea unei săli polivalente multifuncționale, de peste 10.000 de locuri, la Rm. Vâlcea. Fetele de la Oltchim merită din plin!
7. Acordarea de rente viagere pentru jucătorii și antrenorii echipei Steaua București care au câștigat Cupa Campionilor Europeni (Sevilla – 1986). La fel cum primesc campionii olimpici și mondiali!
8. Construirea unei piste olimpice pentru canotaj și caiac-canoe, cu anexele aferente pregătirii sportivilor.
9. Construirea unui stadion național pentru atletism.
10. O lege a sponsorizarii motivantă pentru mediul de afaceri. Cu facilități clare astfel încât să creeze un izvor financiar real pentru sportul de performanță.
Poate mai sunt și altele. Vă las pe voi să le adaugați!