Cătălina, zâmbește și fruntea sus!

august 8, 2012 in Londra 2012

Cătălina, nu fi tristă fiindcă e păcat. Ți-ai făcut datoria față de România!

Povestea Cătălinei Ponor de la Londra mi-a adus aminte de clipele de coșmar trăite de Nadia Comăneci, în urmă cu 32 de ani, la Olimpiada de la Moscova. Nadia avea nevoie de o notă de 9,95, la bărnă, pentru a căștiga aurul la individual compus. Arbitri au întârziat 28 de minute afișarea notei pentru a găsi nod în papură unui exercițiu perfect. Și Nadia a pierdut aurul. Ieri, o altă tâlhărie. Dublă. La bărnă și sol. De data asta în favoarea unei alte puteri mondiale: Statele Unite. Ponor a pierdut bronzul la bârnă în favoarea americancei Alexandra Raisman datorită unei contestații făcute de un… român, antrenorul Mihai Brestianu. 🙁 La sol, la fel. Cătălina a avut cel mai frumos exercițiu dar brigada de arbitri i-au furat aurul pentru a-l acorda aceleiași Raisman. Cătălina, nu-i nimic. Așa a fost să fie! Fruntea sus, zămbește, pentru că românii te iubesc!

Nu credeam că în zilele de azi se pot fura medalii olimpice pe față. Și nu credeam că un antrenor de origine română poate să depună contestație în defavoarea țării unde s-a născut ca să dea apă la moară arbitrilor. La fel a fost și la Moscova, în 1980. Nadia Comăneci a evoluat perfect la bărnă dar a pierdut primul loc la individual compus. Nadia și-a așteptat o jumătate de oră nota ca să afle că brigada de arbitri a furat-o copios.
La Londra, și tot la bârnă, Cătălina Ponor a prezentat un exercițiu cu cea mai mare dificultate din concurs: 6,60. Cu nota 15,066, Ponor avea asigurată medalia de bronz însă americanii au scos din joben iepurașul cel norocos: antrenorul de origine română Mihai Brestianu. Omul a făcut contestație și a oferit arbitrilor posibilitatea unui blat ordinar. Rezultatul? Alexandra Raisman a primit aceeși notă: 15,066 de la 14,966 cât a fost inițial! Întrucât primul criteriu de departajare este nota la execuţie, iar Raisman avea aici 8.766, faţă de numai 8.466 cât avea Ponor, ea a primit bronzul, iar Ponor a terminat pe locul patru!
Circul a continuat la sol. Tot cu Raisman în rolul principal. De data asta Aly Raisman a luat aurul deși cel mai frumos exercițiu a aparținut Cătălinei Ponor. Frustrarea a fost imensă mai ales atunci când publicul a huiduit copios în momentul când Cătălina a primit a notă mai mică decât Raisman. O mare mizerie!
La festivitatea de premiere, constănțeanca abia și-a mascat supărarea. Firesc. Omenesc. A fost furată, iar pe lângă asta n-a fost felicitată pentru argintul de la sol de către antrenorii Bellu și Bitang. O chestiune ciudată rău pe care, sincer, nu o înțeleg. Tocmai la ultimul ei concurs ca sportivă!
La fel ca alte mari gimnaste ale României, Cătălina Ponor a muncit mult pentru performanță. A suferit, a îndurat, a strâns din dinți și a avut puterea să revină atunci când alții nu-i mai acordau vreo șansă. Frumoasa Cătălina va rămâne pentru noi o mare sportivă. Nu trebuie să plângă pentru ceea ce i s-a întâmplat la Londra. Noi vom ține minte doar zâmbetul ei și grația cu care și-a prezentat exercițiile din concurs. Cătălina, respectul nostru!

P.S. Site-ul www.gsp.ro anunță că antrenorii Mariana Bitang și Octavian Bellu au renuțat la lotul olimpic al României! S-a ales praful și de gimnastică!
http://www.gsp.ro/sporturi/jo-2012/exclusiv-belu-si-bitang-pleaca-in-strainatate-cei-doi-au-anuntat-ca-renunta-la-lotul-romaniei-351667.html

P.S. 2 – Bellu și Bitang au făcut o conferință de presă în care au spus că nu se retrag de la lotul olimpic. Dar nici că vor continua… 🙂