În picaj spre anonimat

august 9, 2012 in Liga Campionilor

Pentru N’Doye clubul și circul contează mai mult decât fotbalul. Mai e și căpitan de echipă! 🙂

Când am scris că fotbalul românesc este praf am primit destule critici. Încet, încet, lucrurile încep să se limpezească. În rău. Fenerul a făcut praf Vasluiul. Un 4-1 sec. Clasa lui Dirck Kuyt și-a pus amprenta peste un retur cu mari speranțe. Recunosc, nu și pentru mine! Totul s-a rupt în minutul 54 atunci când moldovenii au primit penalty la scorul de 1-1. Senegalezul Ousmane N’Doye și-a umflat mușchii ca în cluburi, iar rezultatul s-a văzut: ratare. O atitudine de maidan, nici măcar de amator. Calificarea CFR-ului în fața cehilor de la Slovan Liberec ne bucură pentru că deja avem o echipă în grupele Ligii Europa. Poate singura. Dar și așa fotbalul românesc își continuă picajul spre anonimat și mediocrotate. Păcat!

După 1-1 la Istanbul, Adrian Porumboiu și mai toată Moldova au visat frumos. Firesc. Un scor care dă speranțe și șanse de calificare. Returul de la Piatra Neamț a fost însă dezamăgitor chiar dacă Vasluiul a arătat că poate timp de vreo oră. Atât și nimic mai mult. Restul sunt povești și scuze de adormit copii.
Marius Niculae a reușit egalarea la doar trei minute după ce Caner deschisese scorul în minutul 12. Au urmat multe minute bune ale „răzeșilor” însă fără acea explozie care aduce golul. Se putea întâmpla asta în minutul 54 când Sânmărtean a primit o lovitură de la 11 metri. Turcii păreau năuciți și nu mai aveau aer în plămâni. Aparențele înșeală…
Ca de fiecare dată noi românii știm să vărsăm găleata cu apă exact atunci când nu trebuie. Nonconformistul N’Doye a confundat meciul cu… clubul. Probabil că oboseala l-a făcut să confunde mingea cu paharul de șampanie pentru că altfel nu-mi explic de ce a dat buzna să ia balonul de la Marius Niculae. Și senegalezul a ratat precum o fată mare. Șut slab, previzibil, pe centrul porții. Să-i fie rușine! După care Kuyt (dublă) și Sow au făcut… show: 4-1 pentru Fener!
Singura bucurie ne-a adus-o CFR Cluj. Una rece pentru că Slovan Liberec, deși campioana Cehiei, țară prezentă la EURO 2012, nu a fost un adversar de temut. Nu cred că elevii lui Ioan Andone vor ajunge în grupele Ligii Campionilor dar rezultatul ăsta le oferă un loc la regalul din Europa League. Nu e rău deloc. Mă tem doar să nu fie singura echipă românească în stare să meargă mai departe. Poate și Steaua dacă se trezește la Trnava… Și mai e Dinamo. Dar slabe speranțe!
Adevărul este că nu mai avem valoare. Deloc. Suflu. Sânge rece. Pragmatism. Am senzația că fotbalul românesc s-a întors în timp. Cam pe la începutul anilor ’80 când băteam la porțile Europei. Dacă nu se face ceva vom ajunge de râs și mai rău decât atât!