Budescu, EURO sau „petrodolari”?

ianuarie 5, 2016 in Internaţional

Constantin Budescu (nr. 20) a marcat de două ori în Feroe și a deschis drumul calificării spre Paris. Ar fi mare păcat să nu ajungă acolo!

Constantin Budescu (nr. 20) a marcat de două ori în Feroe și a deschis drumul calificării spre Paris. Ar fi mare păcat să nu ajungă acolo!

Constantin Budescu este tot mai aproape de un transfer în Qatar. Până nu semnează încă păstrăm o doză de incertitudine desi antrenorul său, Marius Șumudică, a declarat că destinația se numește Al Ahli Doha. Un alt jucător român de valoare este atras de mirajul „petrodolarilor”. Pentru el, pentru familia sa va fi bine din punct de vedere financiar însă în plan sportiv lucrurile stau exact pe dos. Într-un campionat învăluit de mister, ca să nu spun mai mult, departe de ochii selecționerului Anghel Iordănescu, mijlocașul Astrei riscă să piardă lotul naționalei pentru EURO 2016. Șumudică zice că se va antrena cu ambiție miza fiind salariul foarte bun și concurența care poate apărea dacă joacă prost. Nu e așa. Într-o competiție modestă nu are cum să progreseze ci doar să facă pași înapoi. Dacă alege banii șeicilor, Budescu riscă să rateze prezența la EURO!

Încă nu și-a pus semnătura pe contractul cu arabii dar e foarte aproape. Astra se află într-o situație financiară complicată, iar transferul lui Budescu poate rezolva problema restanțelor. Cel puțin pentru moment. Rămâne de văzut cât va conta acest foarte probabil transfer în lupta Astrei pentru titlu.
La fel cum au procedat și alți fotbaliști de valoare din Liga 1, Budescu a preferat banii în locul unui campionat de valoare. O opțiune firescă, umană dacă ne gândim că are o familie căreia trebuie să-i ofere un viitor liniștit. Ca sportiv cred că greșește. Un campionat puternic, o echipă puternică oferă alte perspective de progres decât o aventură cu Al Ahli Doha, locul 9 într-un campionat cu 14 echipe.
Sunt convins că Budescu a avut oferte din campionate puternice dar pe un salariu mai mic. Dacă ar fi rămas în Europa șansele de a prinde lotul naționalei pentru EURO rămâneau la cote înalte. Dacă se va izola în nisipurile Qatarului perspectiva convocării devine deja o mare problemă. Atât pentru Budescu dar mai ales pentru selecționerul Iordănescu.
Dar asta este situația la zi în fotbalul românesc. Bugetele cluburilor se bazează, încă, pe doi piloni: drepturile TV și transferurile de jucători. Prea puțin atunci când intră în discuție prezența în Europa. De ani buni cam ăștia sunt banii. Cu o singură excepție, Steaua, care și-a finanțat o mare parte din activitate pe baza banilor încasați de pe urma prezențelor în Liga Campionilor sau Liga Europei.
Cât despre Budescu se pare că el a ales „petrodolarii” riscând prezența la regalul european din Franța. Dar să așteptăm semnătura pe contract. Până atunci se pot întâmpla multe! 🙂